Titov avion sletio u Mostar, došli učesnici skokova sa Starog mosta

Titov predsjednički avion sletio u Mostar Čuveni Daglas DC-6B u Mostar je dovezao 26 najboljih svjetskih skakača koji će u subotu 28. augusta skakati sa Starog mosta.

“Letjeti direktno za Mostar je bilo sjajno. Sjajan osjećaj, siđete s aviona, vidite taj most i znate: tu smo. Mostar uvijek zauzima veoma posebno mjesto u našim srcima. Ovdje smo dobrodošli kao nigdje drugo, tako da mislim da su svi sretni”, izjavio je osmostruki prvak i branitelj titule Geri Hant.

Brojni Mostarci imali su priliku u zraku vidjeti jedan od najboljih aviona svijeta koji, unatoč godinama, mami uzdahe ljubiteljima avijacija. Daglas DC-6B pripada kolekciji letjelica “Flying Bulls”, smještenih u Hangaru-7 u Salzburgu, gdje ga od milja zovu “Diva”.

Avion s nevjerojatnom istorijom, gdje god se pojavi prava je atrakcija i predmet divljenja ljubitelja avijacije. Izgrađen 1958. godine, odmah ga je kupio JAT (Jugoslovenski Aerotransport) i pretvorio u luksuzni avion za Josipa Broza Tita i njegove goste.

Nakon što je 1975. godine zamijenjen Boingom 727 kao Titovim novim avionom, Daglas je prodan predsjedniku Zambije Kenetu Kaundi, koji ga je također koristio kao VIP letjelicu. Poslije ga je kupio Kris Šute, operater malih aviona iz Namibije, koji ga je koristio za promotivne i turističke panoramske letove.

Za avion je 2000. godine saznao Sigi Angerer, bivši glavni pilot “Flying Bullsa”, koji se odmah zaputio u Namibiju kako bi pregledao avion i sa Šuteom potpisao predugovor. Nakon četiri mjeseca i nešto popravaka, avion je poletio za Salzburg.

Put je trajao 28 sati, uz četiri međuslijetanja. Slijedila je mnogo detaljnija restauracija od 2001. do 2004. godine. Avion je dobio novi interijer, ali je zadržan njegov istorijski koncept.

Uz četiri nova motora, modernizirana mu je i elektronika. Avion je tokom restauracije rastavljen u dijelove do posljednjeg šarafa, a zatim ponovo sastavljen. Stručnjaci tvrde da je u boljem stanju nego ikad i da je tako renoviran da ga se može smatrati potpuno novim.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: