Tuzlaci dobijaju moderni Dom prirode na uređenoj Ilinčici: Mjesto uživanja i edukacije

Uređenje poznatog tuzlanskog izletišta Ilinčica odvija se već dva mjeseca, a sada je na red došla i rekonstrukcija Doma prirode, koji će uskoro zasijati novim sjajem. Vrijednost cjelokupnog projekta je milion konvertibilnih maraka.

Tuzlansko izletište Ilinčica nekada je predstavljalo mjesto okupljanja brojnih zaljubljenika u prirodu, rekreativaca i profesionalnih sportista, međutim, proteklih godina zub vremena je učinio svoje.

U septembru ove godine konačno su se stvorile prilike za njegovu potpunu adaptaciju, a među glavnim dijelovima projekta je rekonstrukcija Doma prirode. Obimni građevinski radovi su počeli prije nekoliko dana, a oni se prvenstveno ogledaju na unutrašnjem uređenju objekta.

Kako su naveli iz Gradske uprave Tuzle, ugovor za izvođenje radova zaključen je s kompanijom Tehnograd, a projektom je, pored obnove postojećeg objekta, obuhvaćeno i vanjsko uređenje kompleksa, što podrazumijeva izgradnju sjenika, obnovu i uređenje postojećeg vanjskog toaleta namijenjenog posjetiocima izletišta, adaptaciju pristupne staze te obnovu ljetne bašte s igralištem za djecu.

“Dom prirode će imati adekvatne sadržaje i prostor za edukaciju, ali i kuhinju i prostor za rekreaciju. Posjetiteljima će na raspolaganju biti i bicikli za iznajmljivanje. Na lokalitetu Ilinčice su predviđene i biciklističke, pješačke te edukativne staze. Dakle, pravimo jedno moderno izletište, jednu novu lokaciju podobnu za odmor, rekreaciju, ali i edukaciju, naročito mladih”, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Rekonstrukcija Ilinčice omogućena je finansijskim sredstvima koja su Grad Tuzla i Udruženje za razvoj Nerda dobili učešćem u konkursu Evropske unije, IPA fondova – Interreg Prekogranične saradnje, zajedno s općinom Nijemci iz Hrvatske, Javnim preduzećem Nacionalni parkovi te Centrom za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice.

Tuzli je pripalo milion maraka za realizaciju projekta “Panonsko-jadranska veza”, odnosno za uređenje izletišta Ilinčica, a prema riječima Amire Kavgić, projektne koordinatorice Udruženja za razvoj Nerda, značajna komponentna je i edukativni dio koji ima za cilj jačanje kapaciteta različitih radnika u sektoru turizma.

“Na Ilinčici će biti urađena i dodatna četiri kilometra rute koja će biti mapirana i duž nje će biti informacione table o flori i fauni koja se nalazi na ovom lokalitetu. Također, bit će izgrađena i tri platoa koja će omogućiti panoramski pogled na Tuzlu sa tri različite lokacije, što skupa s kilometar i 200 metara LED rasvjete, koja je već postavljena duž pristupnog puta, i 16 mikro-piknik lokacija, zasigurno poboljšava kvalitet života svih građana, a nadasve posjetitelja koji budu dolazili na Ilinčicu”, pojasnila je Kavgić.

Svih proteklih godina Ilinčica je bila izložena i nesavjesnom ponašanju građana koji su svojim lošim postupcima dodatno urušavali njen ambijent.

Nažalost, taj trend je nastavljen i u proteklim sedmicama, a paralelno dok su radnici uređivali vanjske staze i piknik-lokacije, nesavjesni posjetitelji su ostavljali smeće, ne mareći za trud onih koji čine sve da Ilinčica zasija punim sjajem, kojem dodatnu ambijentalnu notu daju boje jeseni.

Izvor:Klix,ba

Vezane vijesti: