Vrijeme je za trešnje: Zašto treba da ih jedemo što više

Jedna od najukusnijih ljetnih poslastica jesu trešnje. Neke vrste sazrijevaju ranije, neke nešto kasnije, ali svakako nemojte propustiti da uživate u ovom zdravom i ukusnom voću.

Trešnje su dobar izvor antioksidansa, vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i holesterol.

Odlične su i za one osobe koje paze na unos kalorija.

Utječu i na ravnotežu tečnosti u organizmu.

Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crno-ljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale (osim natrija), iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline.

Bogate su kalijem te dobro djeluju na ravnotežu težnosti u organizmu.

Vezane vijesti: