Zanimljiva vjerovanja u svijetu o tome šta privlači nesreću: Od šišanja u utorak do ulaska krivom nogom

Navodno se žvakaća guma po noći može pretvoriti u meso, zviždanje u kući priziva demone, a 12 bobica grožđa u ponoć Nove godine nosi sreću – a sve je to dio ekstremnih vjerovanja koje pripadnici određenih kultura štuju.
Kako je historija ljudskog društva često sazdana od praznovjerja, neka od njih pretvorila su se u norme koje je dobro poznavati prije posjete određenoj zemlji.
U Egiptu se smatra nesrećom otvoriti i zatvoriti makaze bez da režete nešto s njima, a još je veća nesreća ostaviti ih otvorenima. Također, u Egiptu se smatra da sove donose veliku nesreću onima koji ih prvi vide ili čuju.
U Kini se broj 4 smatra nevjerovatno nesretnim, a njihov izgovor tog broja je gotovo identičan s izgovorom riječi “smrt”.
Ako u Francuskoj nagazite na pseći izmet s lijevom nogom to je velika sreća, ali s desnom nogom to je nesreća.
U Litvi se zviždanje u zatvorenom prostoru smatra prizivanjem demona koji će vas terorizirati. Prolazite li kraj groblja u Japanu, trebate uvući palac i prekriti ga ostalim prstima kako bi zaštitili svoje roditelje od smrti. Također, u Japanu se smatra da uspravno odlaganje štapića u zdjeli riže donosi nesreću.
Turci izbjegavaju žvakaće gume navečer, jer postoji vjerovanje kako se ona po noći pretvara u meso mrtvih ljudi. U Rusiji se ptičji izmet na autu ili na vama smatra znakom velikog bogatstva koje slijedi.
Također, u toj je zemlji nepoželjno davati žuto cvijeće jer je ono navodno kletva koja priziva ljubavnu nevjeru.
U Španiji za Novu godinu treba pojesti 12 bobica grožđa u ponoć jer će to donijeti 12 mjeseci dobre sreće. Također, u toj se zemlji nesretnim ne smatra petak 13., već utorak 13.

Izvor:Tuzlanski.ba

Vezane vijesti: