Internet nasilje sve više uzima maha

Internet nasilje ili Cyberbullying je tema o kojoj se rijetko pričao, iako je kao problem koji pogađa našu državu izuzetno zastupljen. Kraj dvadesetog stoljeća obilježio je razvoj tehnologije, a u skladu s tim Internet je postajao sve popularniji među mladim ljudima. Onda kada roditelji ne kontroliraju što njihova djeca pišu i objavljuju na društvenim mrežama, dolazimo do problema koji se zove vršnjačko Internet nasilje. Osobna računala, mobiteli i tableti zamijenili su nekadašnje oružje i očit su dokazali kako jezik nekada može biti oštriji i od britve. Statistika kaže da je čak 18 % djece u dobi od 12 do 14 godina bilo žrtva nekog od oblika Internet nasilja.

Ukoliko bih vam rekla da je jedna djevojka u povratku s maturalne ekskurzije kisnula dvanaest sati, koliko je trajala vožnja u trošnom autobusu, sigurno ne biste znali o kome je riječ. Njezin video postao je viralan te godine i obišao cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju. O njoj su mjesecima pisali najgore moguće, gnjusne stvari i otvarali Facebook profile naslovljene na njezino ime. Koliko god ovo zvučalo strašno, ako bi vam ponovila njezinu izjavu o tome kako joj je “pokisla glava”, da li bi vam postalo nelagodno, jer ste se možda i vi slatko nasmijali na njezin video. Ozana, djevojčica iz Srbije, koja je snimala bezazlene dječje videe i postavljala ih na svoj Youtube kanal ismijavana je mjesecima, ali Štoviše, i dandanas, čak jedno desetljeće poslije, Ozana je i dalje meta ismijavanja Internet nasilnika.

Međuvršnjačko nasilje putem Interneta uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, dijeljenje eksplicitnih fotografija, te širenje nasilnih i uvredljivih komentara. Više o Internet nasilju rekao nam je Josip Domniković, načelnik komunikacijskog centra MUP-a Županije Posavske. –

“Policija je dužna, prije svega, reagirati na vrijeme. Otići na mjesto dešavanja i pružiti sigurnost žrtvi, što uključuje lišavanje slobode počinitelja. Mogućnosti policije i službi koje rade na tim prijavama su jako velike”

Mnogi Internet nasilnici kriju se iza lažnih profila koji im daju snagu i motivaciju da nastave i dalje sa svojim uvredama, jer su sigurni da nitko neće saznati njihovo pravo ime, ali u svijetu današnje tehnologije doista nije teško pronaći tko se krije iza uvredljivih komentara.

“Posebnim mjerama možemo doći do podataka o tome tko se iza takvih profila krije.” – istakao je Dominković.

Postoji više vrsta Internet nasilja, kao što su vrijeđanje, uznemiravanje ili kleveta, ali jedno je važno, svako od navedenih je kažnjivo djelo. Internet nasilnici ne mare za tuđa osjećanja i ne razmišljaju o tome kako njihove riječi mogu povrijediti osjećaje druge ljude. Nasilje putem Interneta može onima kojima su napadnuti uzrokovati značajnu emocionalnu i psihosocijalnu štetu. Adolescenti su posebno osjetljivi na ovu temu, jer u tim godinama još uvijek nemaju dovoljno izražen osjećaj samopoštovanja i nisu u stanju podnijeti loše kritike.

Za prevenciju nasilja na Internetu bitno je uključiti sve ljude iz okoline, kako obitelj i prijatelje, tako i učitelje, nastavnike i profesore, te vlast i policijske službenike. Podizanje svijesti o postojanju problema prvi je korak ka rješenju. Svaka škola morala bi imati plan djelovanja protiv Internet nasilja i ni u kojem slučaju ga ne bi trebala zanemarivati, koliko god se problem na prvi pogled činio bezazlen.

Internet nasilje postalo je globalni problem koji se brzo širi, zato bi odrasli trebali objasniti djeci što sve za sobom povlače ružni Internet komentari.

Internet šale, kako ih nasilnici nazivaju nisu ni najmanje smiješne i za njih trebaju odgovarati.

” 122 je broj policjske stanice najbliže vama. Uvijek možete pristupiti i kao anoniman prijavitelj, a mi ćemo u svakom slučaju dati sve od sebe da dođemo do izvršitelja.” – za kraj rekao nam je Josip Dominković, načelnik komunikacijskog centra Mupa Županije Posavske.

Ukoliko doživljavate Internet nasilje, nemojte šutjeti. Obratite se svojoj porodici, prijateljima ili učiteljima i profesorima.

Nitko ne zaslužuje ponižavanje i vrijeđanje, stoga zaustavimo Internet nasilje.


Priča je rađena u sklopu projekta „Škola novinarstva-znanje je moć“. Priču pripremila Samra Šakanović-Prgić.

Vezane vijesti: