Velikokladuški ADK u proteklih godinu dana opravdao svoje postojanje

Dom kulture bi u svakom gradu trebao imati poseban značaj i naravno, biti od velike važnosti samim građanima. Međutim, Velika Kladuša je grad koji već godinama nema Dom kulture, razlozi tog velikog nedostatka su brojni. Neki od njih su i nepostojanje financijskih sredstava za uređenje takvog objekta i sl. Nekada je postojao Centar za kulturu i obrazovanje „Zuhdija Žalić“ koji je srušen, kako bi se obnovio. Proces obnove i danas traje i pitanje je kada će biti dovršen i funkcionalan.  U razgovoru sa građanima Velike Kladuše, osjeti se poprilično nezadovoljstvo po pitanju kulturnih dešavanja uopće do pojave Alternativnog doma kulture.  

Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ započela je prije godinu dana sa realizacijom projekta Alternativni dom kulture u Velikoj Kladuši. 1. augusta obillježena je prva godišnjica rada i postojanja. Sami projekat ADK je realiziran zahvaljujući programu BHRI koji sprovodi IOM uz financijsku podršku USAID-a.

Čovjek koji je u ADK od samog početka je Jasmin Sakić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je ADK ovih dana obilježio punih godinu dana od početka rada.

„Kad su u pitanju sadržaji koje možemo ponuditi našim posjetiocima tu su, čitaonica sa preko 1000 naslova koji se i ne mogu naći u školskim bibliotekama ili u Gradskoj biblioteci, zatim, muzička soba koja raspolaže brojnim muzičkim instrumentima, posjedujemo salu za projekcije filmova, književne večeri i ostale slične sadržaje, a tu je i prostorija za društvene igre“, istakao je Sakić.

Ono što je usporilo ritam samog ADK je  pandemija koronavirusa te su posljednjih nekoliko  mjeseci bile reducirane same aktivnosti.

Što se tiče planova za budućnost, Sakić vrlo ohrabrujuće ističe da će ADK i dalje raditi sve što je i dosad, s tim da će proširiti svoj sadržaj nekim novim radionicama i sl. Pošto je prostor kojeg sad koriste manji,  vjerovatno će se promijeniti sama lokacija ADK, ali naravno, o svemu tome, građani će biti blagovremeno obaviješteni.

„ADK nastavlja sa svojim aktivnostima, selimo se u drugi prostor, ubacujemo nove radionice, velike su šanse da dobijemo novi projekat“, ističe Sakić.

Volonteri iz ADK su ponosni i na brojne radionice koje su održane u proteklih godinu dana iz različitih oblasti, a to su novinarstvo i medijska pismenost, slikarstvo, fotografija, kao i ostale koje su pohađali mladi iz Velike Kladuše.

U razgovoru sa jednom od polaznica radionica, mladom aktivisticom Lajlom Žalić, osjeti se veliko zadovoljstvo istima. Kako kaže, oduševljena je  te joj je bila velika čast i zadovoljstvo biti dio projekta Alternativni dom kulture.

„Radionica novinarstva i medijske pismenosti mi je izuzetno pomogla jer sam tu i u Školi novinarstva naučila osnove ovog zanimanja koje mi izuzetno privlači, znanje će mi pomoći u razvijanju buduće karijere“, ističe Žalić koja posljednjih dva mjeseca volontira u našoj medijskoj kući.

Prvobitno je bila ideja da Alternativni dom kulture postoji 6 mjeseci, međutim, odaziv građana na ovaj projekat je bio veliki i izazvao je opće oduševljenje, tako da je realizacija projekta nastavljena i dalje, što se iskreno nadamo da će biti i u budućnosti. Također, svi vi, koji ste željni dobrog druženja, zabave, igre, dobre literature, možete doći u ADK i  na taj način upotpuniti svoje vrijeme, a kako su nam rekli volonteri ADK, njihova vrata su  širom otvorena i svi su dobrodošli.

Priča rađena u sklopu projekta „Škola-novinarstva-znanje je moć“

Mirela Salkić/Trend radio

Vezane vijesti: