MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

FK Željezničar danas slavi 100. rođendan!

Na današnji dan 1921. godine od strane radnika željezničke radionice u Sarajevu osnovan je Fudbalski klub Željezničar.

Da klub i zvanično bude registrovan morao je odigrati dvije prijateljske utakmice, pa su se tada potrudili da tako i bude. Najprije je 17. septembra 1921. godine Željo poražen od SAŠK-a, da bi dan kasnije iste godine bio poražen od iste ekipe, pa od tada počinje Plava priča u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sastav u prvoj utakmici za Željeničar koji će ostati zauvijek upisan u historiju tima sa Grbavice činili su: Stefan Cicvol, Milan Tomić, Vilim Novak, Rudolf Kefer, Stjepan Katalinić, Milovan Adamović, Ludvig Leple, Dragutin Siber, DImitrije Dimitrijević, Franjo Cvelfer i Ivan Kranjc. Tada su još nastupili Dunkl i Egić.

Trener prve ekipe bio je Adolf Šmit, dok je predsjednik bio Milutin Raković.

Najveći trag Željo je ostavio u jugoslovenskom fudbalu kada je 1972. godine stigao do naslova prvaka države, a ekipa je 1985. godine pod vodstvom Ivice Osima bila nadomak finala Kupa UEFA-e, ali ih je na tom putu zaustavio mađarski Videoton.

Proslava rođendana Plavog jubileja počela je jučer kada su Željezničar i Velež odigrali bez pogodaka, a navijači su na Željezničkoj stanici u Sarajevu sinoć odlučili napraviti istinski pervormans u čast voljenog tima.

Slavlje će biti nastavljeno i večeras, a navijači su najavili sinhronizovani vatromet sa nekoliko stotina lokacija u gradu.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa