MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Francuska u derbiju savladala Njemačku i najavila pohod ka evropskoj tituli

Nogometna reprezentacija Francuske pobijedila je selekciju Njemačke rezultatom 1:0 u derbi utakmici 1. kola grupe F koja je odigrana na Football Areni u Mihnenu, te je kao prvi favorit trijumfalno krenula u pohod ka evropskoj tituli.

Utakmica je opravdala očekivanja, jer smo gledali obostrano otvoren susret, s velikim brojem šansi, a pobjednika je odlučio autogol Mattsa Hummelsa.

Njemačka je bolje ušla u susret i imala je terensku inicijativu u uvodnih 15-ak minuta, ali potom se Francuska probudila i napravili su nekoliko šansi. Mbappe je šutirao iskosa s 15-ak metara u 17. minuti, ali je Neuer zaustavio dobar udarac napadača PSG-a.

Ipak, samo tri minute kasnije aktuelni svjetski šampioni su poveli. Pogba je sjajnom loptom pronašao Hernandeza na lijevoj strani, a ovaj je ubaco na peterac, gdje je, u pokušaju da spasi, Hummels nespretno zahvatio loptu i pogodio vlastitu mrežu za vodstvo Francuza 1:0.

Njemačka je pritiskala nakon toga, a najbolju šansu imali su u finišu prvog dijela u 38. minuti. U odličnoj poziciji bio je Gundogan, ali je šutirao pored gola i na odmor se otišlo minimalnom prednošću Francuske.

Drugo poluvrijeme počelo je furiozno i igralo se u žestokom tempu. U 52. minuti Rabiot je izašao sam ispred Neuera iskosa s lijeve strane, a iako je na desnoj strani imao potpuno samog Griezmanna, odlučio se na udarac te je pogodio stativu.

Njemačka je uzvratila dvije minute kasnije. Gnabry se našao sam u šesnaestercu, ali je iz dobre situacije šutirao zamalo preko gola. U 67. minuti Mbappe je postigao sjajan gol nakon što je slomio svog čuvara i maestralno pogodio, ali je pogodak opravdano poništen zbog ofsajda.

Do kraja susreta Elf je jalovo napadao, a Francuzi su prijetili iz kontri. U jednoj takvoj situaciji izigrali su njemačku odbranu u tri poteza, nakon čega je Benzema na dodavanje Mbappea zatresao mrežu Neuera.

Ipak, nakon pregleda VAR-a, i taj pogodak Francuza je poništen jer je prethodno napadač PSG-a bio u ofsajdu. Ostalo je ipak 1:0 i Francuska je u velikom stilu najavila pohod ka tituli, dok će Nijemci u preostale dvije utakmice s Portugalom i Mađarskom morati tražiti bodove za prolaz.

U narednom kolu Francuska se sastaje sa Mađarskom, a Njemačku očekuje još jedan derbi protiv aktuelnog evropskog prvaka Portugala.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa