MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Liga nacija: BiH remizirala u gostima kod Italije

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je odličnu utakmicu na otvaranju UEFA-ine Lige nacija i remizirala 1:1 sa Italijom u Firenci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Italijani su dominirali u prvih 45 minuta susreta prvog kola Grupe 1 Lige A, ali osim solidne prilike Federica Chiese u 12. i dobrog pokušaja Lorenza Insignea iz slobodog udarca šest minuta kasnije, nisu ozbiljnije zaprijetili Ibrahimu Šehiću. Odličnu akciju odigrali su Zmajevi u 26. minuti, kada je Armin Hodžić s lijeve strane lijepo ubacio za Edinu Višću, a ovaj nakon što je primio loptu sa sedam-osam metara šutirao preko gola.  

Drugo poluvrijeme donijelo je mnogo više uzbuđenja. Bh. tim u 53. minuti imao je sjajnu priliku. Hodžić je sjajno prošao kroz odbranu domaćina, zaobišao i golmana, ali je morao šutirati iz mrtvog ugla, pa je lopta pogodila stativu. Sam dvije minute kasnije sjajna prilika za Azzurre, ali je i udarac Insignea završio na okviru gola. Tu nije bio kraj uzbuđenjima.

U 57. minuti BiH dolazi do vodstva. Nakon kornera s desne strane Toni Šunjić je visoko skočio i vratio loptu pred gol Italijana, gdje ju je prihvatio kapiten Edin Džeko i proslijedio pored nemoćnog Gianlugija Donnarummu. Već u narednoj minuti Džeko je ponovo zaprijetio dobrim udarcem sa vrha šesnaesterca, ali je ovoga puta Donnarumma bio siguran. Nakon perioda nešto mirnije igre Italija stiže do izjednačenja u 67. minuti. Insigne je sa lijeve strane poslao loptu na vrh šesnaesterca, odakle iz prve šutira Stefano Sensi. Lopta je na putu prema golu zakačila Šunjića i promijenila pravac te prevarila Šehića. Do kraja je bilo nekoliko prilika za domaće, ali je BiH uspjela sačuvati mrežu i osvojiti veliki bod.

U drugom susretu Grupe 1 Holandija je na domaćem terenu savladala Poljsku sa 1:0. Upravo Poljaci naredni su rival izabranika Dušana Bajevića, a utakmica će se igrati 7. septembra u Zenici, pred praznim tribinama.

Rival bh. tima u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo 2021. godine Sjeverna Irska u Ligi B je gostovala kod Rumunije i odigrala 1:1.Džeko nakon remija u Firenci: Dali smo maksimum i to nam se isplatilo Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je odigrala veoma dobru utakmicu u Firenci i remizirala 1:1 sa favorizovanom Italijom na otvaranju Grupe 1 najjačeg ranga UEFA-ine Lige nacija. Strijelac jedinog gola za bh. tim bio je Edin Džeko, koji je nakon susreta kazao da su svi dali maksimum, što im se na kraju isplatilo protiv velikog rivala, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Mislim da smo odigrali dobru utakmicu s obzirom da smo odradili tri-četiri treninga i dosta igrača je tek počela sa pripremama, ja sam recimo s Romom odradio samo jedan trening prije nego što sam došao. Sigurno je da su momci dali sve od sebe i na kraju se isplatilo. Odradili smo posao kako treba i na kraju zasluženo osvojili bod“, kazao je Džeko za Novu BH.

Kapiten Zmajeva i strijelac jedinog gola u Firenci istakao je da je dobra stvari i što je selektor Dušan Bajević debitovao sa dobrim rezultatom.

“Dobra je stvar kada novi trener krene sa dobrim rezultatom. Vidjelo se zadnjih par dan, radili smo dosta dobro sa novim stručnim štabom. I oni su dali maksimum od sebe da nam predstave Italiju onakvu kakva jeste i zasluženo smo došli do boda. Uvijek sam govorio da ponosno nosim ovaj dres reprezentacije i uvijek ću dati maksimum. Dokle god budem mogao i dokle god me bude reprezentacija, odnosno trener želio tu sam da dam sve od sebe, a naravno svaki gol koji nam donese neki bod ili pobjedu je jako bitan“, poručio je 34-godišnji Džeko.

Prema njegovom mišljenju, Italija nije bila mnogo bolja od BiH u večerašnjem duelu, što pokazuju i šanse koje su imali oba rivala.

“Nijedna ekipa nije sto posto spremna, jer smo tek počeli sa treninzima. Mislim da Italija nije imala, možda jednu ili dvije šanse prije tog gola. Prije toga je i Armin Hodžić imao dobru šansu, pogodio je stativu i mislim da je na kraj rezultat zaslužen“, zaključio je napada Rome i bh. tima.

Siniša Saničanin odigrao je odličnu utakmicu u defanzivnoj liniji te pokazao da se na njega ozbiljno može računati u budućnosti.

“Zahvalio bih se selektoru na pozivu, jer ovo je moj debitantski nastup. Veoma mi je drago što smo odigrali 1:1 sa velikom Italijom. Čak po mom skromnom mišljenju mislim da smo mogli da dođemo do tri boda. Dosta smo analizirali i radili na treninzima da dobro pomjeramo te linije, jer znamo da Italija ima mnogo jake igrače i da će preferirati pas u dubinu iza naše zadnje linije. Uspjeli smo to dobro zatvoriti i odigrati 1:1, što je za nas izuzetno pozitivan rezultat“, rekao je Saničanin.

I on smatra da je odlična stvar što je selektor Bajević na klupi Zmajeva debitovao odličnim rezultatom protiv Italije.

“Drago mi je zbog njega i zbog svih nas da nam dodatno podigne samopouzdanje, da se spremimo za sljedeću utakmicu protiv Poljske u Zenici. Nažalost nećemo imati navijače, ali se nadam dobroj utakmici i pozitivnom rezultatu. Šta da kažem o Džeki, pogotovo ovdje u Italiji, gdje ga znate kao velikog, prije svega čovjeka, i majstora. Mogu reći da nam je svima idol, iako nismo na istoj poziciji. Vidjelo se večeras koliko nam znači. Svaka duga lopta na njega, on ju je sačuvao i iz toga smo stvarali akcije i bili opasni po gol Italijana“, zaključio je Saničanin.

Bajević o remiju sa Italijom: Dobra igra u zahtjevnoj utakmici Dušan Bajević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine izuzetno je zadovoljan remijem sa Italijom „Čestitam igračima na veoma dobroj igri i na rezultatu, pogotovo jer je došao u jednoj teškoj situaciji kad nismo mogli da računamo na nekoliko igrača. Drago mi je zbog ovih momaka što smo napravili dobar rezultat i odigrali odlično utakmicu koja je bila jako zahtjevna. Bili su na visini zadatka 90 minuta, a to će nam biti potrebno i u narednim susretima. U situaciji smo da imao dosta mladih igrača koji su kandidati za reprezentaciju, a neki od njih su pokazali kvalitet“, rekao je Bajević, prenosi Anadolu Agency (AA).

Reprezentativci BiH u ponedjeljak u Zenici u drugom kolu Lige nacija bit će domaćini Poljskoj koja je poražena na gostovanju od Holandije (0:1).

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa