MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Otkazana Superliga!

Nakon nekoliko dana haosa sa njenim kreiranjem Superliga kreirana od bogatih evropskih klubova je otkazana.

Dvanaest evropskih bogataša odlučilo je u nedjelju da kreira Superligu, ali je potom nastao pravi haos i veliki protesti navijača, prije svega u Engleskoj.

Pod pritiskom navijača šest engleskih klubova saopštilo je večeras kako se zvanično povlače iz Superlige, a očekuje se da to ubrzo učine i ostali.

Manchester City je to prvi učinio, a zatim su ih slijedili i ostali klubovi ‘velike šestorke’, pa su večeras Arsenal, Chelsea, Manchester United, Liverpool i Tottenham zvanično objavili kako odustaju od Superlige.

Veliki evropski mediji javljaju kako je liga otkazana i tako je plan o njenom kreiranju trajao jako kratko. 

Milan je također odustao od lige, Atletico Madrid je vjerovatno sljedeći na redu, a vidjet ćemo šta će odlučiti i ostatak klubova. Ono što je jasno je da je Superliga vjerovatno završena priča i od nje po svemu sudeći neće biti ništa.

Idejni tvorac Superlige je Florentino Perez

Idejni tvorac novog takmičenja je predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, koji je objasnio zašto su klubovi odlučili za kreiranje lige.

“Veliki klubovi u Engleskoj, Italiji i Španiji moraju naći soluciju kako bi riješili ovu situaciju. Došli smo do zaključka da bi zamjenom Lige prvaka sa Superligom smanjili rashode, a povećali prihode. Veliki timovi u Italiji, Španiji i Engleskoj su se odlučili ujediniti kako bi se suprostavili gubicima uzrokovanim pandemijom koronavirusa”, počeo je Perez i nastavio.

“Izgubili smo mnogo novca. Zato sam odlučio da napravimo novo takmičenje koje će biti zamjena za Ligu prvaka. Svrha toga je da se finansijski oporavimo i vratimo izgubljeni novac. Fudbal prolazi kroz težak period, pa smo odlučili formirati novu ligu kako bismo se oporavili. Morate napraviti jako takmičenje, s jakim klubovima, kako bi i prihodi bili veći. Ovdje u Realu, izgubili smo mnogo novca pa tražimo način da ga vratimo. Real Madrid je ove sezone izgubio 400 miliona eura, a niko nije ništa uradio povodom toga”.

“Ekonomska situacija je vrlo loša za velike europske klubove. U ove dvije sezone, izgubili smo oko pet milijardi eura. Fudbal napreduje, kao i svi drugi aspekti u životu. Ovaj sport je počeo gubiti pratioce, vlasnici TV prava su postali pohlepni i nešto se moralo uraditi, inače bi svi bili uništeni. Nakon 20 godina, moralo je doći do neke promjene. Smatram da bi se izgubio takmičarski duh da nije došlo do ove promjene”.

Perez smatra da klubovi koji su se odlučili za Superligu nisu napravili ništa loše kao što tvrde UEFA i FIFA.

“FIFA je također klasičan primjer monopola. Njihovi poslovi nisu transparentni. Ne vidim šta smo loše uradili. Došao sam 2000. kako bi spasio Real Madrid i to sam učinio. Danas sam tu kako bi spasio fudbal. Real Madrid će završiti svoj put u Ligi prvaka. Niko nas ne može izbaciti. Ista stvar je i s La Ligom. UEFA je uništila mnoge klubove. Monopolu mora doći kraj”, kaže Perez i dodaje.

SportSport.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa