MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sva besmislenost najduže nogometne pauze na svijetu stala je u jedno kolo i 90 minuta derbija

Ljubitelji nogometa u Bosni i Hercegovini su tačno dva i po mjeseca čekali na nastavak Premijer lige BiH. I šta su dobili nakon tih 76 dana? Jedno veliko – ništa.

Velika očekivanja sa sobom vuku i velika razočarenja. Bolji opis se ne bi mogao naći za nastavak elitnog ranga bh. nogometa.

Posljednji susret jesenjeg dijela Premijer lige BiH je odigran 13. decembra prošle godine, a 27. februara se lopta ponovo zakotrljala nogometnim travnjacima, nećemo pretjerati ako kažemo i livadama u nekim slučajevima, širom naše domovine.

Već u subotu smo mogli vidjeti negledljiv nogomet na susretima Radnik – Velež (0:0), Borac – Olimpik (2:0) i Zrinjski – Krupa (1:0), taj trend se nastavio u nedjelju na mečevima Mladost – Široki Brijeg (0:1) i Sloboda – Tuzla City (0:2), a antiklimaks svega vidjeli smo danas na derbiju između Željezničara i Sarajeva (0:0).

Bezidejnost, nepovezana igra, greške u iznošenju lopte ispred svog kaznenog prostora… sve je to krasilo sarajevski derbi koji nam je jedina uzbuđenja ponudio iz dvije šanse koje su se rodile “ni iz čega”, a navijači obje ekipe će se umjesto potezima Štilića, Sušića, Mešanovića… u narednim danima baviti isključivo time je li Kosorićev pogodak sa početka susreta bio opravdano poništen zbog ofsajda ili ne.

Razumljivo je da je Sarajevo došlo po bod na Grbavicu, uostalom zbog toga je i uprava Bordo tima euforično dočekala posljednji zvižduk sudije Peljte koji je danas korektno odradio svoj posao. Razumljivo je i da će zbog rezultata u klubu s Koševa zažmiriti na ono što su prikazali Marinovićevi momci na Grbavici, no njihova predstava nije bila dostojna ekipe koja je suvereni lider na tabeli i aktuelni prvak. A ni Željezničar kao drugoplasirani tim nije pokazao ništa.

Selektor Zmajeva Ivaylo Petev je danas došao na Grbavicu kako bi pogledao potencijalne kandidate za reprezentaciju i mogao je vidjeti isto što i hiljade ljudi pored malih ekrana – ništa. I onda ćemo se svi kolektivno čuditi kada na spisku ne bude igrača iz Premijer lige.

OK, nepisano je pravilo da je derbi utakmica u kojoj je važno ne izgubiti. No, osim derbija i preostalih pet utakmica u nastavku prvenstva su bile u potpunosti negledljive, a razlog je više nego jasan – najduža pauza na svijetu između polusezona.

Neko će u šali reći da i sami nogometaši tokom dva i po mjeseca zaborave i za koga igraju i koja im je ekipa na tabeli. Ekipe se u zimskom prijelaznom roku vrlo često iz temelja promijene i svaka ekipa ispadne iz ritma. Najbolji primjer za to vidjeli smo večeras na Grbavici gdje su dvije ekipe koje zabijaju prosječno skoro dva gola na utakmici nisu uspjele šutirati toliko puta ka protivničkom golu.

A premijerligaši su na najdužem i najbesmislenijem odmoru iz razloga što su tereni užasni i ne mogu podnijeti ni gram snijega ni kap kiše tokom zime. A to sve Nogometni savez BiH dozvoljava već 25 godina.

Kada se nađe neko ko će “presijeći” i kao uslov za igranje u elitnom rangu bh. nogometa postaviti travnjake sa grijačima i drenažom, neće biti ni dva i po mjeseca pauze, ni ovakvih predstava kakve su nam pružili 12 klubova tokom protekla tri dana. I koje će pružati u narednim kolima. Do tada ćemo biti prinuđeni gledati “ovo”. Jer “ovo” se ne može zvati nogometom, što nam potvrđuju i nastupi naših ekipa u evropskim takmičenja iz godine u godinu.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa