MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Željezničar bez trenera dočekuje aktuelnog prvaka: Borac s Grbavice kreće u odbranu titule

Utakmicom između Željezničara i Borca na stadionu Grbavica u Sarajevu nastavlja se nogometna Premijer liga BiH, a susret u glavnom gradu BiH će biti drugi u prvom kolu nakon što su u petak prvenstvo otvorili Radnik i Leotar (0:1)

Željezničar u novu sezonu ulazi s dosta slabijim i znatno podmlađenim timom u odnosu na prošlu sezonu, a iz ove perspektive gotovo nemoguće je očekivati da će Plavi biti u borbi za titulu prvaka, čak ih je teško svrstati i među kandidate za mjesta na tabeli koja naredne sezone vode u evropska takmičenja.

Ipak, zbog renomea i tradicije, ali i činjenice da u ovoj godini Plavi slave 100 godina postojanja, Željezničar će protiv Borca u prvom kolu tražiti pozitivan rezultat što bi sigurno bilo od velikog značaja za klub koji se trenutno nalazi u velikim finansijskim problemima.

Trener Plavih Tomislav Ivković će igrače dovikivati s tribina kako bi im davao upute, a on ne može biti registrovan zbog duga Željezničara prema Poreskoj upravi FBiH. Kako je istakao, ovo mu se dešava prvi put u životu.

“Prošao sam svijet i svugdje sam mogao odmah raditi. Imam sve kvalifikacije da treniram bilo koju ekipu na svijetu i onda dođem tu i ne mogu raditi. Nogometni savez BiH treba da rješava takve situacije. Ja sam sportski radnik i nemam veze s drugim dešavanjima, teško mi je jer mislim da sam potreban ekipi. Nije isto kada si na tribini ili uz njih na terenu. Uskraćeno mi je zadovoljstvo da budem od prvog dana uz ekipu”, rekao je Ivković.

O susretu protiv aktuelnog prvaka Ivković kaže:

“Mislim da je za sve najbolje da prvenstvo otvaramo protiv Borca. Oni su prvaci, odlična ekipa koja je igrala vrlo dobro u ove dvije utakmice s Clujom. Kvalitetna ekipa protiv naše mlade, željne utakmica i željne da pokaže da ima kvalitet. Borac je kao favorit, ali možda im to uzmu naši navijači. Mi smo psihički spremni, ali fizički nećemo biti odmah spremni. Igrači su motivirani i žele igrati”, poručio je Ivković.

Prednost Željezničara mogla bi biti i činjenica da će nakon 16 mjeseci ponovo igrati domaći meč pred svojim navijačima, ali i zbog toga što je Borac u utorak igrao 120 minuta protiv Cluja u Ligi prvaka gdje su nesretno ispali golom koji su primili u samom finišu produžetaka.

S obzirom na trenutni igrački kadar, Borac je opet najveći favorit da osvoji titulu prvaka naše države, no taj posao će im sigurno znatno otežati utakmice u UEFA-inoj Konferencijskoj ligi gdje u naredni četvrtak igraju prvi meč protiv Linfielda iz Sjeverne Irske.

“Ulazimo u novo prvenstvo i odmah nas čeka derbi protiv Željezničara u Sarajevu. Taj tim je pretrpio određene promjene, ali Željo je uvijek Željo, to sam govorio i pred našu posljednju utakmicu. Imat će sigurno mlađu ekipu uz par iskusnih igrača, ali ono što je razlika u odnosu na posljednji meč je da će se vratiti publika što je mnogo bitno. Očekujemo jedan pravi derbi. Nakon naših rezultata u prethodnoj sezoni, a posebno u Evropi, Željo će imati veliki motiv”, rekao je trener Borca Marko Maksimović i nastavio:

“Imamo preduslove da odigramo dobru utakmicu. Igrali smo 120 minuta protiv Cluja, neki igrači su se potrošili. Imamo jako teško gostovanje u Irskoj, teško putovanje, ali moramo se izboriti sa svim tim. U prvom dijelu sezone Evropa je prioritet, ali mi moramo da se posložimo, da vidimo ko je zdrav, ko je spreman i da odigramo jednu dobru utakmicu. Iskreno, za utakmicu igračima neće nedostajati motiv jer igramo protiv Želje koji je veliki klub. Da igramo protiv drugog morali bismo se više potruditi da motivišemo igrače. Protiv Cluja smo dali maksimum. Uvijek može bolje, ali potrošnja je bila na gornjoj granici. Nekada je taj psihološki momenat gori od fizičkog. Mogu biti ponosan, gledao sam utakmicu dva puta, ne mogu ekipi ništa da zamjerim. Pobijedili smo Cluj, nismo prošli dalje, ali nama će se to negdje vratiti, a motiv protiv Želje neće nedostajati. Evropa će proći, ali nama je Premijer liga BiH najvažnija.”

Susret Željezničar – Borac igra se u subotu na stadionu Grbavica u 21 sat.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa