Afganistanke organizovale protest u Kabulu, traže zaštitu prava žena

U glavnom gradu Afganistana Kabulu žene su izašle na ulicu i od talibanskog pokreta traže da buduća vlada zaštiti njihova prava i slobode.

Protest je održan na platou ispred Predsjedničke palate Afganistana, a učesnice protesta su tražile da u buduću vladu budu uključene i žene.

“Muškarci i žene imaju jednaka prava”, “Društvo bez žena je mrtvo društvo”, poruke su koje su ispisale na transparentima, prenosi Anadolija.

Talibanski lideri više puta su u javnosti ponovili kako će insistirati na tome da žene imaju istaknutu ulogu u društvu kao i pristup obrazovanju.

Međutim, određena tumačenja šerijata pojedinih talibanskih lidera izazvala su strah da će se vratiti pravila koja su važila tokom vladavine talibana prije američke intervencije 2001. godine, a kada žene gotovo da nisu imale apsolutno nikakva prava.

“Okupili smo se ovdje da branimo materijalna i duhovna prava žena i da pošaljemo svoj glas u svijet”, poručile su žene.

Zabrinutost zbog statusa žena u Afganistanu naročito je porasla nakon izjava glasnogovornika talibanskog pokreta Zabihullaha Mujahida koji je u u intervjuu za italijanski list La Repubblica izjavio kako žene neće biti na ministarskim funkcijama.

On je za italijanski list naglasio da žene “mogu da rade u ministarstvima, policiji ili, na primjer, kao pomoćnici u pravosuđu, ali ne i kao ministri”.

Jučer su Afganistanke održale slične proteste i u Heratu, trećem najvećem gradu u toj zemlji.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: