Američki kongres otkazao današnji sastanak zbog sumnji na novi napad na Capitol Hill

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otkazao je sastanak koji je bio zakazan za danas, nakon što je izdato upozorenje na mogući napad na Capitol Hill u Washingtonu, javio je list Washington Post.

U izvještaju se navodi da će Senat Kongresa SAD održati planirani sastanak.

Policija Capitola ranije je saopštila da je dobila dojavu o potencijalnim planovima neidentifikovane oružane grupe da pokuša da uđe na područje koje pripada zgradi Kongresa, prenio je TASS.

Nekoliko stotina pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa okupilo se 6. januara na sastanku u Washingtonu. Oni su ušli u zgradu Kongresa i pokušali da spriječe potvrdu rezultata predsjedničkih izbora održanih 3. novembra.

Tokom nereda poginulo je ukupno četvoro ljudi. Nakon protesta postavljene su metalne blokade oko kompleksa Capitola, koji trenutno čuva američka Nacionalna garda.

Zabrinutost zbog potencijalnih nereda proizlazi iz činjenice da je 4. mart do 1933. godine bio datum kada su se održavale inauguracije novih predsjednika.

Pojedini izvori spekulišu da bi grupa ljudi koja ne prihvata izhod posljednjih izbora mogla danas ponovo da se okupi ispred zgrade Kongresa.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: