Američko državno tužilaštvo nije pronašlo nijedan dokaz o prevari na izborima

Američko državno tužilaštvo je objavilo da ministarstvo pravde nije pronašlo nijedan dokaz o prevari na presjedničkim izborima u SAD-u, a čime bi se podržale tvrdnje Donalda Trumpa.”Do danas nismo pronašli nijedan dokaz o prevari koji bi mogao dovesti do drugačijeg ishoda izbora”, kazao je američki državni tužilac William Barr.

Ovakve tvrdnje tužilaštva zapravo dovode do zadavanja novog udarca Donaldu Trumpu koji još nije prihvatio poraz skoro mjesec nakon izbora.

Trump i ljudi iz njegove kampanje su pokrenuli niz tužbi u državama u kojima je izgubio navodeći da je počinjena izborna prevara. Osim toga, sada već odlazeći predsjednik je u nekoliko navrata iznosio neutemeljene tvrdnje da su izbori pokradeni, pišući to redovno na Twitteru. U međuvremenu, glasovi su ponovo prebrojani u tim državama i u svima njima su potvrđeni glasovi u korist demokrate Joea Bidena.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden za sada ima 306 elektroskih glasova naspram Trumpa koji ima 232. Kako bi se proglasio predsjednikom, potrebno je da kandidat pređe prag od 270 glasova.

“Postojala je samo jedna mogućnost koja bi mogla ukazivati na prevaru na izborima, a to je programiranje sistema glasanja da pokazuje iskrivljene rezultate”, kazao je tužilac Barr koji se smatra jednim od najvećih Trumpovih saveznika aludirajući na to da su glasačke mašine hakirane kako bi Biden osvojio više glasova.

Međutim, nedugo nakon te izjave Barr je promijenio mišljenje.

“Ministarstvo pravde i Ministarstvo nacionalne sigurnosti su detaljno istražili tvrdnje o izbornoj prevari i do sada nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi ih mogli potkrijepiti”, kazao je Barr.

Glasnogovornik Ministarstva pravde je kasnije naglasio da odjel nije zaključio istragu i da će se i dalje provjeravati tvrdnje i tražiti eventualni dokazi o mogućoj prevari.

Prošlog mjeseca je Barr izdao naredbu američkim advokatima i dopustio im da slijede bilo kakve “značajnije navode” o nepravilnostima glasanja prije nego budu i zvanično potvrđeni rezultati za američkog predsjednika.

“Sve je veća tendencija da se sistem krivičnog pravosuđa koristi kao neka vrsta mehanizma za popravke, ali se ljudima ne sviđa kada Ministarstvo pravde želi ‘ući’ i ‘istražiti’ određene stvari”, dodao je Barr.

Na ove Barrove tvrdnje reagovali su i advokati Trumpove kampanje Rudy Giuliani i Jenna Ellis.

“Čini se da, uz najveće poštovanje državnog tužioca, njegovo mišljenje ne pokazuje nikakvo znanje ili dokaze o istrazi zbog važnih nepravilnosti i sistemske prevare koja je pričinjena”, naveli su u zajedničkoj izjavi.

U međuvremenu, lider demokratskog Senata Chuck Shumer je prokomentarisao izjavu Barra aludirajući na to da će on biti sljedeći koji će dobiti otkaz.

Prema dosadašnjim pisanjima medija, Trump se privatno žalio na nedostatak podrške Barra i FBI-a u njegovim pokušajima da svoj poraz pripiše prevari na izborima, piše BBC.

Već se sukobio i s republikanskim guvernerima u Arizoni i Georgiji – dvjema tradicionalnio konzervativnim državama koje su ove godine podršku dale Joeu Bidenu. Pretpostavlja se da je tužilac Barr najnovija meta Trumpove ljutnje.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: