Amerika planira donirati 500 miliona Pfizerovih vakcina putem COVAX-a

Američka administracija planira donirati 500 miliona doza Pfizerovih vakcina protiv koronavirusa gotovo stotini zemalja u naredne dvije godine.

SAD će ove godine kupiti 200 miliona, a u prvoj polovini naredne godine 300 miliona doza te će ih sve donirati siromašnim državama, njih 92 i Afričkoj uniji, pišu američki mediji na osnovu dobro obaviještenog izvora.

SAD je inače bila pod pritiskom da poveća stopu vakcinacije u siromašnim zemljama.

Bijela kuća tek službeno treba prokomentarisati plan distribucije 500 miliona doza širom svijeta. Na pitanje da li je američka vlada imala strategiju vakcinacije za cijeli svijet, Biden je ulazeći u avion Air Force rekao: “Imam je i najavit ću je”.

Donacije će se odvijati kroz COVAX program koji je namijenjen opskrbi vakcinama slabo razvijene zemlje. Tu inicijativu podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Biden će objaviti plan danas. On je u srijedu otputovao na samit G7 grupe industrijski najrazvijenijih država svijeta.

Očekuje se da će se Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, sastati s Bidenom nakon što on zvanično potvrdi ovu inicijaticu.

Ranije ove sedmice, premijer Velike Britnije Boris Johnson, kazao je da će pozvati lidere G7 da se obavežu na pojačanje vakcinacije u svijetu protiv koronavirusa do kraja sljedeće godine.

Velika Britanije i Kanada se još nisu izjasnile koliko će doza vakcina obezbijediti putem COVAX-a, piše BBC.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: