Amerika treći put blokira izjavu Vijeća sigurnosti kojom se poziva na prekid vatre u Gazi i Izraelu

Treći put u sedam dana SAD blokira zajedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa, izjavila su dvojica diplomata koji su uključeni u to pitanje.

Izjavu su predložili Norveška, Tunis i Kina nakon hitne sjednice ranije tokom dana o borbama u Gazi te su kritizirali obje strane zbog trajnog nasilja.

Američka misija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar o tom pitanju. Države članice moraju do danas u podne razmotriti izjavu, a pregovori o tom pitanju su u toku, rekla su dvojica diplomata iz Vijeća sigurnosti za The Times of Israel.

Tokom otvorenog sastanka u nedjelju, američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da Sjedinjene Države “neumorno rade diplomatskim kanalima kako bi pokušale zaustaviti ovaj sukob”. Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za izraelsko-palestinske poslove Hady Amr doputovao je u petak u Tel Aviv i održavao sastanke s izraelskim i palestinskim dužnosnicima s ciljem postizanja primirja.

Obraćajući se vijeću, Thomas-Greenfield je pozvala Hamas da odmah zaustavi ispaljivanje raketa na Izrael. Ona nije spomenula pravo Izraela da se brani, kao što su to činili visoki američki dužnosnici u svojim izjavama protekle sedmice.

Četrnaest od 15 članica Vijeća sigurnosti pokušalo je izdati zajedničku izjavu, za koju je potrebno jednoglasno odobrenje, nakon zatvorenih hitnih sastanaka u ponedjeljak i srijedu. No, odbio ih je SAD koji je rekao da želi više vremena za vlastite diplomatske napore, prema riječima nekoliko diplomata Vijeća sigurnosti. Tom izjavom bi se tražio trenutni prekid vatre, istovremeno osuđujući obje strane zbog nasilja.

Upitan nakon sastanka u nedjelju planira li SAD podržati zajedničku izjavu, dužnosnik američke misije rekao je za The Times of Israel da su “trenutno fokusirani na intenzivne diplomatske napore koji su u toku, uključujući one ambasadorice Thomas-Greenfield o kojima je razgovarano u Vijeću sigurnosti”.

Obraćajući se novinarima nakon hitne sjednice, Mona Juul iz norveškog ministarstva vanjskih poslova rekla je kako njena vlada “čvrsto vjeruje da bi Vijeće sigurnosti trebalo govoriti jednim glasom i poslati jasnu poruku pozivajući na trenutni prestanak nasilja”.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: