Asad četvrti put predsjednik Sirije

Sirijski predsjednik Bašar al Asad osvojio je četvrti mandat s 95.1 posto glasova na izborima koji će proširiti njegovu vladavinu zemljom razorenom ratom, ali za koju protivnici i Zapad kažu da je obilježena prevarom.

Asadova vlada kaže da izbori pokazuju kako Sirija normalno funkcionira unatoč desetljećima dugom sukobu, u kojem su ubijene stotine tisuća ljudi i iz svojih domova otjerana otprilike polovica stanovništva ili 11 milijuna ljudi.

Šef parlamenta Hamuda Sabah objavio je rezultat rekavši kako je odaziv birača iznosio oko 78 posto.

Izbori su nastavljeni unatoč mirovnom procesu koji vode Ujedinjeni narodi, koji su zatražili da se glasanje odvija pod međunarodnim nadzorom.

Mandat traje sedam godina

Pobjeda donosi Asadu još sedam godina vlasti i produljuje vladavinu njegove obitelji na gotovo šest desetljeća. Njegov otac Hafez al-Asad vodio je Siriju 30 godina do svoje smrti 2000. godine.

Asadove godine na mjestu predsjednika obilježene su višestranim sukobom, koji je započeo 2011. i koji je razbio tu bliskoistočnu zemlju.

“Hvala svim Sirijcima na visokom nacionalnom osjećaju i visokom sudjelovanju …. za budućnost sirijske djece i njezine mladeži. Započnimo od sutra s radom na izgradnji nade i izgradnji Sirije”, napisao je Asad na Facebook stranici.

Asad se kandidirao protiv dvojice opskurnih kandidata, bivšeg zamjenika ministra vlade Abdalaha Saluma Abdalaha i Mahmuda Ahmeda Mareija, šefa male, službeno sankcionirane oporbene stranke.

Marei je dobio 3.3 posto glasova, dok je Saloum dobio 1.5 posto glasova, rekao je Sabah.

Nakon objave krenulo je slavlje s vatrometom, a mnoštvo se nastavilo veseliti na glavnim trgovima gradova širom Sirije.

Vezane vijesti: