Ashraf Ghani se izvinio Afganistancima zbog bijega iz Kabula

Bivši predsjednik Avganistana Ashraf Ghani izvinio se Afganistancima zbog bježanja iz Kabula nakon što su talibani zauzeli afganistansku prijestonicu 15. augusta.

On je u saopćenju naglasio da je napustio Kabul nakon savjeta pripadnika obezbjeđenja, sa ciljem da se spriječi veliki broj žrtava zbog mogućih oružanih sukoba na ulicama.

Ghani je istakao da je napuštanje Kabula za njega bila “najteža odluka u životu”, ali da smatra da je to bio jedini način da se izbjegne upotreba oružja i da se tako spasi prijestolnica Afganistana i njenih šest miliona stanovnika.

“Dugujem objašnjenje narodu Afganistana za odluku da iznenada napustim Kabul 15. augusta, nakon što su talibani neočekivano ušli u grad. Otišao sam na poziv obezbjeđenja predsjedničke palate, koji su mi rekli da ostajanjem u Kabulu rizikujem da dođe do istih stravičnih uličnih sukoba u gradu kakvi su se dogodili tokom građanskog rata devedesetih”, naveo je Ghani.

Ghani je napomenuo da mu nakon 20 godina pomaganja Afganistancima u građenju demokratske, napredne i suverene države nikada nije bila namjera da napusti narod niti viziju budućnosti Afganistana, prenio je “Sputnjik”.

Bivši predsjednik Afganistana izvinio se Afganistancima što nije mogao da stvari završi drugačije, uz podsjećanje da njegova privrženost afganistanskom narodu nikada nije oslabila i da će ga voditi do kraja života.

Ghani je na kraju odbacio “neosnovane i potpuno netačne optužbe” da je prilikom napuštanja Kabula sa sobom odnio “milione dolara koji pripadaju narodu Afganistana”.

IZVOR: klix.ba

Vezane vijesti: