Austrija: Protesti zbog kineske politike i kršenja ljudskih prava Ujgura

U Beču su organizirani su protesti zbog politike protivne međunarodnom pravu koju Kina primjenjuje prema Ujgurima u Autonomnoj regiji Xinjiang.

Demonstranti, većinom Ujgurski Turci, okupili su se ispred Ambasade Kine u Beču te istakli transparente na kojima je pisalo ”Kraj državnom teroru Kine nad Ujgurskim Turcima”, ”Kino, zaustavi genocid“, ”Sloboda Ujgurima” i tome slično.

Mevlan Dilsat, u ime Unije Ujgura u Austriji, ističe kako će se do kraja boriti za nezavisnost Istočnog Turkestana. Podsjetio je da je Istočni Turkestan 70 godina pod okupacijom.

”Ne želimo nikako živjeti zajedno s Kinezima. Naša borba za Istočni Turkestan bit će nastavljena dok on ne bude nezavisan. Vjerujemo da će se ova plava zastava jednog dana vijoriti na teritoriji Istočnog Turkestana”, poručuje Dilsat.

Među okupljenima na protestima je i Nurgul Osman. Osman navodi kako je njihova porodica prije sedam godina morala napustiti Xinjiang. Prvo su boravili u Egiptu, potom u Turskoj, a sada u Austriji. Ipak, već četiri godine ne znaju sudbinu njihovog zatvorenog oca, a već godinama se i majka vodi kao nestala.

Osman pojašnjava kako je njen otac zatvoren zbog optužbi za pomaganje teroristima.

”Etiketirali su me kao teroristu jer sam s djetetom pobjegla u Egipat. Nazivali su me teroristom jer obavljam namaz, čitam Kur’an i što sam muslimanka“, navodi Osman.

Ističe kako su kineski zvaničnici mučili njenu majku dok je otac bio zatvoren, a potom je nestala i niko ne zna gdje je. Četiri godine nema kontakt ni s majkom ni ocem.

”Želim čuti njihove glasove. Želim znati jesu li živi. Neka stane kineska tiranija. Želimo biti slobodni u našoj zemlji. Želim da slobodno živimo svoju vjeru i kulturu. Želim slobodu“, poručuje Osman.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: