Austrijski kancelar o uvođenju novih mjera: Građani nemaju samo prava već i obaveze

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg u intervjuu za britanski BBC govorio je o epidemiološkim mjerama u Austriji koje su na snagu stupile u ponedjeljak, kao i o odluci da se od februara 2022. uvede obavezna vakcinacija u ovoj državi.Schallenberg je naglasio kako Austrija nije željela uvoditi ovakav vid rigoroznih mjera, ali da je stanje na terenu jednostavno natjeralo zvaničnike na donošenje novih epidemioloških mjera.

“Dosta zemalja prakticira obaveznu vakcinaciju za neke tipove vakcina. Jednostavno, imamo 66 posto vakcinisanih i to je premalo. Želimo razbiti konstantno stvaranje novih valova virusa i zatvaranja, a jedini način za to jeste vakcinacija”, rekao je Schallenberg.

Na pitanje novinarke da li je uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa zakonski, austrijski kancelar je naglasio kako jeste.

“Da, legalno je. Imali smo obaveznu vakcinaciju u prošlosti i ovo nije nešto novo. Žao mi je što moramo ići ovim putem. Imali smo 10 mjeseci aktivne kampanje gdje smo uvjeravali stanovnike u značaj vakcinacije. Međutim, mi i dalje imamo određeni dio populacije koji odbija vakcinaciju, a imamo i neke političke partije koje otvoreno govore protiv vakcinacije”, poručio je austrijski kancelar.

Schallenberg je naglasio kako nove epidemiološke mjere trebaju predstavljati odluku “za više dobro svih stanovnika Austrije”.

“Zajedno smo u ovom problemu. U jednom društvu imate prava, ali imate i obaveze. Niko u Austriji ne želi situaciju u kojoj nećete moći dobiti mjesto na intenzivnoj njezi zato što su kreveti puni onih pacijenata koji boluju od koronavirusa, a nisu se vakcinisali. Svi pate u takvoj situaciji. Izazovi s kojima se suočavamo nisu vezani samo za vladu ili političare, već za sve građane. Svi imamo zajedničke obaveze. Moramo zaštititi sebe, našu porodicu, prijatelje, kao i radne kolege”, zaključio je austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

Podsjetimo, Austrija je od 22. novembra uvela nove epidemiološke mjere koje će između ostalog uključivati i potpuno zatvaranje do 12 decembra. Sve prodavnice, osim apoteka i prodavnica prehrambenih artikala, u ovoj državi će narednih 20 dana biti zatvorene.

U svim javnim zatvorenim prostorima uvodi se obaveza nošenja maske FFP2, što važi i za radno mjesto, gdje se i dalje primjenjuje 3G pravilo, prenose mediji.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti: