Azerbejdžan i Armenija postigli sporazum o Nagorno Karabahu, prekinute borbe

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio je da je prekid vatre između Azerbejdžana i Armenije u Nagorno Karabahu sinoć stupio na snagu, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je gostujući u televizijskom programu saopćio da je potpisana zajednička deklaracija Azerbejdžana, Armenije i Rusije u vezi s pitanjem Nagorno Karabaha.

– Primirje između Azerbejdžana i Armenije stupilo je na snagu večeras. Azerbejdžan i Armenija ostaju na pozicijama koje trenutno kontrolišu – kazao je sinoć Putin i naveo da će ruske mirovne snage biti raspoređene na liniji kontakta u Nagorno Karabahu i duž koridora između Karabaha i Armenije.

On je u izjavi najavio i povratak izbjeglica pod kontrolom Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR). Biće omogućena i razmjena zarobljenika te tijela poginulih.

– Postignuti sporazumi poredstavljaju dobar temelj za pravedno rješenje krize u Nagorno Karabahu, te formiraju uslove rješenja u interesu naroda Azerbejdžana i Armenije – rekao je Putin.

Građani Ganje izašli su na ulice kao bi proslavili postignuti sporazum o Nagorno Karabahu. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev rekao je da je potpisivanjem sporazuma okončan azerbejdžansko-armenski konflikt u Karabahu.

Izvor: faktor

Vezane vijesti: