Azerbejdžan: U raketnom napadu ubijeno 12 civila

Dvanaest civila poginulo je u noćnom raketiranju stambene četvrti u mjestu Gendže, drugom po veličini gradu u Azerbejdžanu, javile su danas azerbejdžanske vlasti u novoj eskalaciji sukoba oko Nagorno-Karabaha između azerbejdžanskih snaga i jermenskih separatista.

Nekoliko sati prije tog napada azerbejdžanske snage gađale su glavni grad Nagorno-Karabaha, Stepanakert, prenose novinari Frans presa iz tog grada iz koga je većina stanovnika pobjegla od obnavljanja neprijateljstava 27. septembra.

U Gendžeu novinari Frans presa vidjeli su kuće uništene raketom koja je udarila oko 3.00 jutros po lokalnom vremenu.

Prema glavnom tužiocu 12 civila je poginulo, a 40 je ranjeno.

Stanovnici su u suzama bježali iz kuća, neki u pižamama i papučama.

Desetine spasilaca tragalo je noćas za preživjelima. Poslije prvog smrtonosnog udara na Gendže uslijedio je drugi udar u drugom dijelu grada, i još jedan koji je ciljao susjedni grad Mingečevir.

Grad od preko 300.000 stanovnika, Gendže, gađan je više puta od početka sukoba, a prošle nedjelje je u raketnom napadu poginulo 10 ljudi.

Sa strane jermenskih separatista nije bilo izjava o napadu na Gandže, samo je javljeno da su azerbejdžanske snage gađale gradove Stepanakert i Šuša.

“Operacije za zaustavljanje neprijatelja su sprovedene”, navedeno je iz informacionog centra jermenske vojske.

Stepanakert je gađan više puta od 27. septembra kada su obnovljena neprijateljstva između separatističkih snaga koje podržava Jermenija i azerbejdžanskih vojnika. Zbog granatiranja grad je skoro ispražnjen od stanovnika.

Drugdje na frontu borbe su nastavljene danas, a Azerbejdžan i Jermenija se uzajamno optužuju da krše primirje.

Ova granatiranja, kao i borbe na liniji fronta, ukazuju na nemoć međunarodne zajednice da uvede primirje. Dogovor o humanitarnom primirju, postignut prije nedjelju dana pod pokroviteljstvom Moskve nikad nije primijenjen.

Šef Pentagona Mark Esper i francuska minsitarka odbrane Florans Parli ponovili su sinoć da je potrebno zaustaviti neprijateljstva.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: