Bajden poručio: Nadam se da će čelnici regije poštovati ovu presudu

Prije gotovo dvadeset i šest godina Ratko Mladić naredio je pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici, kazao je američki predsjednik Džo Bajden reagujući na današnju konačnu presudu.

Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine, istakao je on.

Danas je Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih naroda za kaznene sudove u Haagu potvrdio njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zlodjela dogode bilo gdje u svijetu.

Sjedinjene Države pomogle su u međunarodnim naporima da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine u BiH i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije, te uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji, kazao je Bajden.

Zahvalni smo na neumornom radu suda UN-a tokom protekla dva desetljeća na slučajevima vezanim uz sukob na Balkanu i svima onima čija je predanost omogućila ovu presudu.

Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost, a današnja odluka također je važna potvrda da je to moguće, kazao je on.

Iskreno se nadam da će čelnici u regiji poštovati ovu presudu i ojačati njenu važnost za vladavinu zakona. Danas mislim o svim preživjelim obiteljima mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svima koji tuguju.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: