Biden i Putin danas u Ženevi o odnosima SAD i Rusije, ali i brojnim svjetskim temama

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin sastaće se danas u Ženevi, kako bi razgovarali o “crvenim linijama”, ali i zajedničkim interesima.

Washington želi resetovati odnose u inostranstvu nakon Trumpove ere, piše agencija dpa, dodajući da su odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Rusije na niskoj tački.

Samit Bidena i Putina počinje u 13.35 sati u Ženevi, navodi se u rasporedu američkog predsjednika koji je objavila Bijela kuća.

“Predsjednik ima bilateralni sastanak sa njegovom ekselencijom Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, povodom samita SAD-Rusija”, navodi se u dokumentu.

Prošireni bilateralni sastanak počinje u 14.55 sati, a nastavlja se u 16.40, prenio je TASS.

Očekuje se da će razgovori trajati četiri do pet sati.

Kremlj i Bijela kuća pokušali su smanjiti očekivanja od susreta, a obojica čelnika pojaviće se pred kamerama odvojeno nakon sastanka, tokom kojeg nije planiran zajednički obrok.

Sastanak dolazi na kraju Bidenovog prvog putovanja u inostranstvo kao američkog predsjednika u Evropu, tokom kojeg se posljednjih dana savjetovao sa saveznicima iz Grupe sedam, NATO-a i Evropske unije.

“Jasno ću reći predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo sarađivati ​​ako to odluči”, rekao je Biden. A za područja u kojima se ne slažu, “jasno navedite koje su crvene linije.”

Biden je također rekao da će izraziti kritiku zbog pogoršanja situacije s ljudskim pravima u Rusiji, kao i zbog njene uloge u kibernetičkim napadima na američka postrojenja i uplitanja u izbore.

Prema Kremlju, Putin i Biden žele razjasniti ključna pitanja u bilateralnoj saradnji. Odnosi su u “nezadovoljavajućem stanju”, navodi se, a u mnogim područjima više uopšte nema kontakata.

Klix.ba

Vezane vijesti: