Bivši premijer Malezije Najib Razak osuđen za višemilionsku korupciju

Bivši premijer Malezije Najib Razak proglašen je krivim za svih sedam tački optužnice u prvom od nekoliko suđenja za korupciju, javlja BBC.Razak, koji je na dužnosti premijera bio od 2009. do 2018. godine, negirao je tokom suđenja optužbe za pranje novca i zloupotrebu položaja. Presuda za višemilionsku pronevjeru shvaćena je kao test za borbu protiv korupcije u Maleziji.

Skandal u vezi s malezijskim državnim fondom, poznat kao 1MDB, otkrio je globalnu mrežu prevara i korupcije.

“Nakon razmatranja svih dokaza na ovom suđenju smatram da je tužilaštvo uspješno dokazalo svoj slučaj izvan razumne sumnje”, rekao je sudac Mohamad Nazlan Mohamad Ghazali pred Višim sudom u Kuala Lumpuru.

Suđenje se odnosilo na prebacivanje sredstava iz fonda na privatni račun premijera. Najib je istakao da su ga u zabludu doveli finansijski savjetnici, posebno odbjegli Jho Low koji je optužen i u SAD-u.

Najibov advokatski tim tvrdio je da su tadašnjeg premijera uvjerili da je sredstva na njegovim računima donirala saudijska kraljevska porodica, a ne da su protupravno prisvojena iz državnog fonda.

Prije presude je rekao da će se žaliti ako bude proglašen krivim. Navodi se kazna od čak 15 do 20 godina zatvora.

Fond 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) osnovan je 2009. godine, kada je Najib Razak bio premijer, kako bi se potaknuo ekonomski razvoj zemlje. Šest godina poslije počele su se dovoditi u pitanje njihove aktivnosti.

Malezijske i američke vlasti tvrde da je 4,5 milona dolara bilo nezakonito opljačkano iz fonda i preusmjereno u privatne džepove.

Novac koji nedostaje povezan je s luksuznim nekretninama, privatnim avionom umjetninama Van Gogha i Moneta – pa čak i holivudskim blockbusterom Vuk s Wall Streeta.

Posebno suđenje koje je započelo prošlog augusta odnosi se na optužbe da je bivši premijer nezakonito pribavio blizu 550 miliona američkih dolara iz 1MDB između 2011. i 2014. godine.

Suočen je s 21 tačkom opzužnice za pranje novca i četiri za zloupotrebe položaja.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: