Bjelorusija “uzvraća udarac” i uvodi sankcije evropskim zvaničnicima

Nakon što su se ministri vanjskih poslova Evropske unije dogovorili da nastave s novim krugom sankcija Bjelorusiji, iz ove zemlje su odlučili uzvratiti istom mjerom te uvesti sankcije evropskim zvaničnicima.Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makey, izjavio je za tamošnje medije kako je taj potez očekivan s obzirom na ponašanje Evropske unije.

“Ako nas povrijede, ako nam nametnu sankcije, naravno, morat ćemo adekvatno odgovoriti. Znate da je Evropska unija uvela dodatne sankcije za 15-ak ljudi. Također ćemo proširiti svoje liste ljudi pod sankcijama, i uključivat ćemo više zvaničnika iz Evropske unije i iz niza drugih država”, rekao je u intervjuu za televizijski kanal Bjelorusija 1.

Podsjetio je da protivnici bjeloruskih vlasti, koje su ranije pozivale na sankcije protiv bjeloruskih zvaničnika, sada insistiraju na pooštravanju ekonomskih sankcija protiv te zemlje.

“Pozivi na ekonomske sankcije, a koji dolaze od bjeloruske opozicije, po mom mišljenju, su velika prijetnja bjeloruskoj državnosti općenito. Ako neko misli da će to donijeti dobro, varaju se. Naravno, razgovarat ćemo sa našim zapadnim partnerima po tom pitanju”, rekao je Makey.

Izvor: klix

Vezane vijesti: