Britanija naručila još 60 milijuna doza Pfizerovog cjepiva

Velika Britanija će kupiti još 60 milijuna doza cjepiva Pfizera i BioNTecha, rekao je u srijedu ministar zdravlja Matt Hancock.

Britanija je dosad naručila ukupno 100 milijuna doza tog cjepiva, koje je jedno od tri koja se koriste u državi.

Hancock je kazao kako je nova pošiljka naručena kako bi se ojačala kampanja docjepljivanja najesen, dodavši da su najveći rizik i dalje novi sojevi virusa.

“Ovih dodatnih 60 milijuna doza će, uz druga cjepiva, biti korišteno za kampanju docjepljivanja kasnije ove godine kako bismo mogli sačuvati napredak koji smo postigli”, priopćio je ministar.

Dužnosnik javnog zdravstva Engleske je ranije u srijedu rekao kako se docjepljivanje tek planira i da će biti usmjereno prvenstveno na nove varijante virusa.

Britansko ministarstvo zdravstva najavilo je da će uskoro objaviti više detalja te da će razmatrati i podatke o kliničkim ispitivanjima korištenja kombinacija cjepiva.

Britanija je dosad iskoristila 47.5 milijuna doza cjepiva, a gotovo 34 milijuna njih bile su prve doze.

Ispred Velike Britanije je po postotku cijepljenog stanovništva samo Izrael. Od početka pandemije u Britaniji je umrlo 127 tisuća ljudi, što je peti najveći broj na svijetu.

London je dogovorio pošiljke ukupno 517 milijuna doza cjepiva od osam proizvođača, od kojih se neka još uvijek razvijaju.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: