Britanija razmatra uvođenje lockdowna iduće sedmice, namjera je “spasiti Božić”

Britanski premijer Boris Johnson navodno će nametnuti tzv. “lockdown” sljedeće sedmice nakon što su njegovi znanstveni savjetnici upozorili da bi zbog koronavirusa više od 85 hiljada ljudi moglo biti u smrtnoj opasnosti ove zime.

Daily Mail i Times su izvijestili, pozivajući se na izvore iz Downing Streeta 10, da očekuju da će novi potez vlasti biti objavljen sljedeće sedmice. Detalji navodnog “lockdowna” i njegovo trajanje još nisu poznati.

Johnson se tokom vikenda sastaje s čelnicima Sjeverne Irske, Škotske i Walesa kako bi razradio “zajednički pristup Božiću”, jer je njegov kabinet podijeljen u vezi s novom blokadom. Intencija je da se “spasi Božić”.

Ministar zdravlja i socijalnog zbrinjavanja Matt Hancock i ministar kabineta Michael Gove navodno podržavaju mjeru, dok kancelar Rishi Sunak ima rezerve.

Daily Mail je izvijestio, pozivajući se na državne statistike, da se blizu 50 hiljada Britanaca zarazi svaki dan. U četvrtak je registrovano 23.065 novih slučajeva zaraze i 280 novih smrtnih slučajeva.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: