Britanija uvodi oštrija ograničenja putovanja, moguće i zatvorske kazne

Velika Britanija je najavila da će naredne sedmice uvesti pooštrenu graničnu kontrolu zbog novih varijanti koronavirusa, zahtijevajući hotelski karantin za dolaske i prijeteći prekršiteljima sa do 10 godina zatvora i novčanom kaznom.Prema trenutnim restrikcijama za putnike već postoje režimi testiranja i karantin, ali britanska vlada je u utorak saopćila da će uvesti dodatne mjere zbog rizika od novih varijanti virusa za koje vakcine možda neće biti efikasne, javlja Reuters.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da bi ljudi mogli biti poslani u zatvor i kažnjeni novčanom kaznom do 10.000 funti ako prekrše pravila koja stupaju na snagu 15. februara.

“Svako ko bude tvrdio neistinu na obrascu za lociranje putnika i pokuša prikriti da je bio u zemlji sa ‘crvene liste’ u deset dana prije dolaska ovdje, suočit će se sa zatvorskom kaznom do 10 godina”, saopćeno je iz parlamenta.

Britanski i irski državljani koji u Englesku stižu iz zemalja s najviše rizika, onih s “crvene liste”, poput Južne Afrike, trebali bi platiti 1.750 funti i provesti minimalnu deset dana u karantinu, rekao je Hancock.

Vlada, koju su već kritikovali zbog sporog uvođenja oštrijih mjera, saopćila je da je napravila ugovore sa 16 hotela za 4.600 soba u funkciji karantina i može osigurati više po potrebi.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: