Britanski ribarski brodovi dodatno potapaju ionako loše odnose Pariza i Londona

Francuska je najavila da će od sljedeće sedmice zabraniti britanskim ribarskim brodovima ulaz u određene francuske luke ako se ne postigne dogovor s Velikom Britanijom u sporu o dozvolama za ribolov.

Također, Francuska je sugerisala da postoji mogućnost ograničenja isporuke energije i za Kanalska ostrva.

Tinjajući spor između Londona i Pariza o pravu na ribolov nakon Brexita rasplamsao se u srijedu, a Francuska je zaprijetila prekidima trgovine od 2. novembra ako njenim brodovima ne bude odobren pristup britanskim vodama.

Mjere usmjerene na britanski izvoz ribe uključivale bi “sistematske carinske i sanitarne kontrole proizvoda koji se unose u Francusku i zabranu iskrcavanja morskih plodova”, rekao je novinarima glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Ministar za Evropu Clement Beaune kaže da bi dodatne provjere mogle biti proširene i na “ostalu robu” pojačavanjem procedura i kontrola u poređenju sa sadašnjom praksom.

Najnovije prepirke između susjeda izazvala su pravila o licenciranju ribarskih brodova EU, koji žele raditi u vodama oko Velike Britanije nakon Brexita.

Francuska je ljuta zbog odbijanja njenih brodova od Britanije i samoupravnih Kanalskih ostrva Jersey i Guernsey, koja zavise od Londona u odbrani i vanjskim poslovima.

Iako bi ciljane mjere za sektor ribarstva naštetile britanskom izvozu, šire carinske kontrole imaju potencijal da ozbiljno uspore trgovinu s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Britanski ribari, koji većinu svojih proizvoda izvoze u EU, u velikoj mjeri ovise o francuskim lukama kao kapiji na kontinent.

“Francuska neće dozvoliti Britaniji da ‘obriše cipele’ o sporazumu o Brexitu”, dodao je Attal.

Problem u vezi s ribarskim brodovima je posljednji u nizu nesuglasica koje su diplomatske odnose srušile na najnižu tačku u posljednjih nekoliko decenija.

Pored tenzija u vezi s migracijama, Pariz je bio ogorčen od septembra nakon što je Velika Britanija učestvovala u sklapanju sporazuma o snabdijevanju Australije američkom tehnologijom nuklearnih podmornica, što je dovelo do toga da Australija raskine veliki posao s Francuskom za konvencionalne podmornice.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: