Čak i Švedska uvela nove mjere protiv korone, prati evropske susjede

Švedska se pridružila brojnime evropskim susjedima te je predstavila nove mjere suzbijanja koronavirusa, dok se broj zaraženih povećava i u ovoj zemlji.

Ranije ove godine Šveđani su bili meta brojnih osuda jer nisu činili gotovo ništa kako bi spriječili širenje virusa, ali sada su poduzeli veće napore za dobrobit cijelog kontinenta. U Švedskoj, zemlji sa 10 miliona stanovnika, sada je prijavljeno 134.532 zaraženih koronavirusom te gotovo 6.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19.

“Idemo u pogrešnom smjeru. Situacija je veoma ozbiljna. Svaki stanovnik treba preuzeti odgovornost jer znamo koliko je ovo opasno”, kazao je švedski premijer Stefan Lofven, prenosi Euronews.

Nove mjere u Švedskoj prije svega se odnose na ograničavanje broja gostiju u ugostiteljskim objektima, gdje sada smije sjediti maksimalno osam osoba za istim stolom.

Švedska je pojačala mjere restrikcije u ukupno 21 regiji ove zemlje. Građanima je preporučeno da ne organiziraju zabave, da izbjegnu okupljanja u zatvorenim prostorima, da ne odlaze na nepotrebna putovanja, kao i da izbjegavaju javni prijevoz. Poslodavcima je naređeno da zaštite uposlenike.

Podsjetimo da je Švedska na proljeće savjetovala ljude kako da se ponašaju usred pandemije, bez ikakvih oštrih mjera kakve su bile na snazi u gotovo svim evropskim zemljama. Dok je većini Evropljana naređeno da ostanu u kućama, Šveđani su se okupljali u kafićima, restoranima i barovima. Čini se kako se ova situacija mijenja.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: