Danas presuda bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu i HDZ-u

Danas će u Zagrebu biti izrečena presuda Ivi Sanaderu, bivšem premijeru Hrvatske. Tokom ponovljenog suđenja u aferi Fimi media saslušano je blizu 150 svjedoka.

Mnogi od njih iskazivali su i tokom prvog suđenja i to vrlo detaljno kako se izvlačio novac iz državnih firmi čijim direktorima je na jednom sastanku u Vladi, tvrdi USKOK, Sanader naložio da posluju s Fimi medijom, piše Večernji list.

U proteklih 10 godina tekao je proces za aferu Fimi media, koji je jučer okončana na zagrebačkom Županijskom sudu. Po drugi put sudsko vijeće nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu objavit će danas u 10 sati.

Sanader je trenutno na izdržavanju šestogodišnje zatvorske kazne zbog afere Planinska, no zbog narušenog zdravlja vrijeme više provodi po bolnicama i rehabilitacijama nego u zatvoru.

Krajem 2019. izrečena mu je i nepravomoćna presuda na ponovljenom suđenju za aferu Ina-MOL. I u tom je postupku osuđen na šest godina, a Vrhovni sud, iako je prošlo gotovo godinu dana od izricanja te presude, još uvijek nije sazvao javnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o žalbama.

Kao što nije sazvao ni sjednice vezano za slučajeve Hypo i HEP-Dioki. Obje presude donesene su u oktobru 2018.. Za aferu Hypo je nepravomoćno osuđen na dvije i po godine, a za aferu HEP-DIOKI je nepravomoćno oslobođen optužbi.

Kako će završiti ponovljeno suđenje za aferu Fimi media, tek će se vidjeti, a na prvom suđenju bio je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora dok presudu 2015. nije ukinuo Vrhovni sud.

U aferi Fimi medija, koju su mediji odmah na početku prozvali majkom svih afera, osim Sanadera, optužen je i HDZ, kao prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi.

Optuženi su i Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević. Bila je optužena i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, koja je preminula u novembru 2019.

USKOK Sanadera i ostale tereti da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih poduzeća, te da su tim novcem finansirani Sanaderovi privatni troškovi te crni fondovi HDZ-a. Sanadera se tereti i za 15 miliona kuna, koje mu je prema optužnici donio Mladen Barišić, a USKOK traži da se od Sanadera i njegove obitelji oduzme oko 20 miliona kuna.

Tokom suđenja saznalo se i da je HDZ primio oko 9,6 miliona kuna neevidentiranih donacija, a zbog svega toga je na prvom suđenju bio nepravomoćno osuđen na plaćanje pet miliona kuna novčane kazne te oduzimanje 24,2 miliona kuna.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: