Danas suđenje policajcu optuženom za ubistvo Floyda: Ima priliku priznati da je kriv

Policajac Derek Chauvin koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu danas će se prvi put naći pred sudom kada će imati priliku priznati da je kriv ili odbaciti optužbe.

Videosnimak na kojem Chauvin kleči na vratu 46-godišnjeg Floyda zgrozio je cijeli svijet i potaknuo mase ljudi da dignu svoj glas protiv rasizma.

Floyd je uhapšen nakon što je policiji prijavljena upotreba krivotvorenog novca u lokalnoj trgovini. Na mjesto događaja tada su izašli Chauvin i još trojica njegovih kolega. Prilikom hapšenja Chauvin je oborio Afroamerikanca na pod i devet minuta klečao na njegovom vratu dok ga je Floyd molio da ga pusti i govorio da ne može disati. Chauvin mu je na to odgovorio da bude miran.

Jedan od prolaznika potom je upozorio policajce da opipaju puls Floydu. Nedugo nakon toga na mjestu događaja pojavila se i hitna pomoć. Međutim, Floyd je preminuo na putu do bolnice.

Policija iz Minnesote izjavila je da je Floyd, koji je radio kao zaštitar u restoranu, umro nakon “zdravstvenog incidenta u policijskoj interakciji”.

Trojica drugih policajaca pomno su posmatrala dok je Chauvin klečao na Floydovom vratu, zbog čega su optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva.

Floydova smrt izazvala je valove protesta širom Sjedinjenih Američkih Država. Od 6. juna u najmanje 700 gradova SAD-a održane su demonstracije u znak borbe protiv rasizma i brutalnog ophođenja policije prema Afroamerikancima.

Chauvin je 18 godina radio u policijskim snagama Minneapolisa. Tokom njegove karijere protiv njega je podneseno nekoliko prijava. Nisu poznati detalji ovih pritužbi, osim kako su samo dvije od njih rezultirale disciplinskom mjerom.

On je prvobitno optužen za ubistvo trećeg stepena prema kojem je smrt nastupila “bez namjere”, ali uzrokovana je “počinjenjem djela izrazito opasnog za druge”.

Glavni tužilac u Minnesoti Keith Ellison nadogradio je optužnicu navodeći da je Chauvin počinio nenamjerno ubistvo drugog stepena upotrebom sile ili nasilja.

Chauvin se također tereti za ubistvo drugog stepena koje se dešava kada neko “stvora nerazuman rizik i svjesno preuzima šanse da nanese smrt ili druge tjelesne povrede drugome”.

Svaka od ovih optužbi donosi različite kazne. Najteža optužba, ona za ubistvo drugog stepena, donosi maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina. Ubistvo trećeg stepena kažnjava se zatvorom do 25 godina, novčanom kaznom od 40.000 američkih dolara ili oboje.

Na današnjem suđenju službeno će biti objavljene sve optužbe protiv Chauvina. On će dobiti priliku da prizna krivicu, iako se očekuje da će odbaciti optužbe. Nakon toga će biti zakazano novo saslušanje u roku od 14 dana, dok bi kroz 28 dana sud trebao odlučiti ima li dovoljno dokaza da se Chauvinu sudi za djela koja mu se stavljaju na teret.

Chauvin se trenutno nalazi u pritvoru, a jamčevina za njega iznosi milion dolara.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: