Danska ukida obavezu nošenja maski

Danska će ukinuti obavezu nošenja maski i dozvoliti da dodatnih 9.000 navijača prisustvuje utakmicama Evropskog nogometnog prvenstva u Kopenhagenu, saopćila je danas Vlada ove zemlje.

Ova Skandinavska zemlja je izbjegla treći val pandemije općim zatvaranjem koje je uvedeno krajem decembra, a postepeno se otvara opadanjem broja zaraženih koronavirusom.

Prema novoj odluci, Danci će igrati utakmice protiv reprezentacije Finske, Belgije i Rusije na Stadionu Parken, gdje će se igrati i jedna od posljednjih 16 utakmica šampionata.

Međutim, Danski nogometni savez (DBU) je naveo da nije spreman za 25.000 navijača na nacionalnom stadionu kada Danska u subotu igra prvu utakmicu protiv Finske.

Maske više neće biti obavezne od 14. juna, a izuzetak su putnici u javnom prijevozu, saopćila je Vlada. Restoranima i kafićima dozvoljeno je da postepeno produže radno vrijeme.

“Situacija u vezi sa infekcijama je na stabilnom nivou, a vakcinacija Danaca odvija se dobrim tempom”, saopćio je ministar pravde Nik Hekerup.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: