Desničarka i kćerka španskih imigranata u utrci za prvu predsjednicu Francuske

Dvije francuske političarke započele su u nedjelju predsjedničku kampanju u nastojanju da jedna od njih postane prva predsjednica Francuske na izborima planiranim za proljeće sljedeće godine.Marine Le Pen, čelnica krajnje desničarske stranke i pariška gradonačelnica iz Socijalističke partije Anne Hidalgo pokrenule su predsjedničke platforme i tako se pridružile sve široj listi oponenata trenutnom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Hidalgo (62), gradonačelnica glavnog grada Francuske od 2014. godine, favoritkinja je za osvajanje nominacije Socijalističke partije. Kandidaturu je pokrenula u gradu Rouen na sjeverozapadu zemlje.

“Želim da sva djeca u Francuskoj imaju iste mogućnosti kao i ja”, kazala je pozivajući se na svoje korijene. Hidalgo je kćerka španskih imigranata koji su pobjegli iz zemlje u potrazi za slobodom usred vladavine diktatora Francisca Franca.

Le Pen (53) čelnica francuske krajnje desne stranke, započela je kampanju u gradu Frejus na jugu zemlje s obećanjem da će braniti francusku “slobodu”.

U skladu s porukom tvrde desnice za koju kritičari kažu da je kleveta muslimanske zajednice, Le Pen je obećala da će biti oštra prema “dijelovima Francuske koji su talibanizirani”.

Iako je kandidaturu pokrenula početkom ove godine, u nedjelju je 26-godišnju Jordan Bardellu imenovala vršiteljicom dužnosti šefice stranke kako bi se posvetila predsjedničkoj kampanji.

Macron (43) još nije najavio svoju kandidaturu za ponovni izbor, ali očekuje se da će to učiniti. Pokretanje kandidature u Francuskoj neophodna je formalnost za sve predsjedničke izbore.

Očekuje se da će se glasanje svesti na dvoboj Le Penove i Macrona, kao što je to bio slučaj na posljednjim predsjedničkim izborima u Francuskoj 2017. godine, javio je Associated Press.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: