Eksplozija u skladištu municije u Kazahstanu, poginula četiri vojnika

Četiri vojnika poginula su nakon niza eksplozija u skladištu municije u južnom kazahstanskom gradu Taraz, saopćio je ministar odbrane Nurlan Yermekbayev.

On je rekao na konferenciji za novinare da su vojnici nastradali dok su “eliminisali posljedice” nesreće i da je nekoliko ljudi nestalo, prenio je Sputnjik.

“Ne odbacujemo mogućnost različitih uzroka. Ovo bi moglo da bude pitanje sigurnosnih propisa, spontano izbijanje vatre ili hemijska reakcija. Ne odbacuju se ni podmetanje vatre i sabotaža”, naglasio je ministar.

Eksplozija u Tarazu dogodila se 26. avgusta, a Ministarstvo odbrane saopćilo je da je prethodno izbio požar u jednom vojnom skladištu.

Prema informacijama zvaničnika, u skladištu u kojem se dogodila eksplozija smješteno je više od 500 tona TNT-a. Pored četvero poginulih vojnika povrijeđeno je još najmanje 90 osoba.

S obzirom na rizik od mogućih novih eksplozija, vlasti su naredile evakuaciju 1.200 stanovnika koji žive u blizini skladišta te su oni sada smješteni u školama u Tarazu.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: