Erdogan: Američke sankcije predstavljaju napad na suverenitet Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako američke sankcije predstavljaju otvoreni napad na suverenitet Turske posredstvom videokonferencije tokom svečanog otvaranja druge etape novoizgrađenog autoputa koji spaja turske regije Ankaru i Nigde.

Naglasivši da je Turska prva članica NATO-a koja se ikad suočila s tom vrstom američkih sankcija, Erdogan je kazao da to nije primjer savezništva, već pokazatelj primjene dvostrukih standarda kada je riječ o odnosu Zapada prema Turskoj.

SAD je početkom sedmice posredstvom mehanizma CAATSA uveo Turskoj određene sankcije zbog turske nabavke ruskih raketnih sistema S-400.

Erdogan je s poručio da je cilj američkih sankcija da se zaustavi veliki razvoj odbrambene industrije i Turska učini ovisnom državom.

“Turska je odlučna u razvoju vlastite namjenske industrije i neće biti zastrašena, već ćemo biti ponukani da dvostruko više i bolje radimo kako bismo razvijali odbrambenu industriju i učinili je potpuno neovisnom“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao da ta zemlja nastavlja svoj put razvoja i da na tom putu neće zanemariti posebnu podršku investiranju, proizvodnji, izvozu i zapošljavanju.

Američke sankcije se odnose na Direkciju za odbrambenu industriju Turske i njeno rukovodstvo.

Nakon što nije uspjela sklopiti sporazum o kupovini američkog odbrambenog sistema Patriot, Turske je prije tri godine potpisala sporazum sa Rusijom o kupovini sistema S-400.

Američke vlasti negoduju zbog te turske nabavke ruskih sistema i tvrde da ti sistemi nisu kompatibilni sa sistemom NATO-a, kao i da otvaraju mogućnost ruskoj sabotaži američkih borbenih aviona F-35.

Turska je poručila da sisteme S-400 neće ni integrirati u NATO sisteme oružja i da to neće biti prijetnja njenim saveznicima.

IzvorBHRT

Vezane vijesti: