EU najavila nove sankcije zbog nasilja vlasti u Bjelorusiji

Evropska unija je danas najavila mogućnost uvođenja dodatnih sankcija i osudila kontinuirano nasilje vlasti Bjelorusije gdje je jedan 31-godišnji pristalica opozicije umro u bolnici pošto su ga, kako je objavljeno, pretukle snage bezbjednosti.

Tri mjeseca je prošlo od izbijanja masovnih protesta u Bjelorusiji zbog zvaničnih rezultata izbora od 9. avgusta, koji su autoritarnom predsjedniku Aleksandru Lukašenku obezbijedili šesti mandat, što opozicija ne priznaje smatrajući da su izbori pokradeni i tražeći ostavku Lukašenka.

Na tim demonstracijama je uhapšeno više od 17.000 ljudi.

Peter Stano, portparol EU za spoljnu politiku i bezbjednost, rekao je da je 31-godišnji Raman Bandarenka umro juče u bolnici u Minsku poslije višečasovne operacije, kako je rekao, “zbog teških povreda izazvanih, po izvještajima, brutalnošću policajaca u civilu”.

U posljednja tri mjeseca četiri osobe su umrle, uključujući Bandarenka, od posljedica represije nad demonstrantima i drugim pristalicama opozicije.

“Ovo je nečuven i sramotan rezultat djelovanja bjeloruskih vlasti koje su, ne samo direktno i nasilno izvršile represiju nad sopstvenim stanovništvom, već su stvorile i uslove za te nezakonite i nasilne postupke”, rekao je Stano.

Dodao je da je Lukašenkova vlast “ignoriše ne samo osnovna prava i slobode bjeloruskog naroda, već i njihove živote”.

EU je već uvela sankcije Lukašenku i desetinama zvaničnika zbog uloge u represivnim akcijama tokom protesta poslije spornih predsjedničkih izbora, a Stano je danas rekao da je EU “spremna da uvede dodatne sankcije”.

Ali, predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da su članice EU tražile od nje plan ekonomske podrške Bjelorusiji.

“Evropska unija je spremna da mobiliše sva svoja ekonomska sredstva da bi podržala i pratila demokratske promene” u Bjelorusiji, rekla je ona.

Navela je da je ekonomski uticaj EU ogroman i da ga strateški treba koristiti više i jače, ali da o tome “treba imati jasan stav”.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: