Francuska otkazala sastanak s Velikom Britanijom zbog spora o nuklearnim podmornicama

Francuska ministrica odbrane otkazala je razgovore sa svojim kolegom iz Velike Britanije usljed sukoba izazvanog novim sigurnosnim sporazumom između Britanije, SAD-a i Australije.

Službeni Pariz je negodovao nakon što je Australija potpisala AUKUS pakt za izgradnju podmornica na nuklearni pogon, povlačeći pritom veliki ugovor s Francuskom.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da Francuska nema razloga za brigu zbog dogovora, prenosi BBC.

No, sastanak Florence Parly s britanskim ministrom odbrane Benom Wallaceom u Londonu ove sedmice je prekinut.

Lord Ricketts, bivši britanski ambasador u Francuskoj, koji je trebao biti kopredsjedavajući dvodnevnih razgovora, potvrdio je da je sastanak “odgođen za kasniji datum”.

Sporazum AUKUS sklopljen prošle sedmice, na koji se naširoko gleda kao na pokušaj suprotstavljanja kineskom utjecaju u spornom Južnom kineskom moru, okončao je sporazum vrijedan 37 milijardi dolara, koji je Australija 2016. potpisala za Francusku za izgradnju 12 konvencionalnih podmornica.

Sporazum o podmornicama Francuskoj donosi neke teške istine, a AUKUS-ov pakt mogao bi signalizirati promjenu odnosa snaga u azijsko-pacifičkom području.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian opisao je to kao “nož u leđa” koji predstavlja “neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naredio je opoziv francuskih ambasadora u Washingtonu i Canberri.

Govoreći na letu za New York, gdje će učestvovati na Generalnoj skupštini UN-a, Johnson je rekao da Francuska ne treba “brinuti” o savezu, insistirajući na tome da su anglo-francuski odnosi “neiskorjenjivi”.

Premijer je rekao da Britanija i Francuska imaju “vrlo prijateljske odnose”, za koje je rekao da su od “velikog značaja”.

“Naša ljubav prema Francuskoj je neizbrisiva”, rekao je novinarima.

“Aukus ni na koji način nije zamišljen kao nulti iznos, niti za isključivanje. To nije nešto zbog čega bi iko trebao brinuti, a posebno ne naši francuski prijatelji”, dodao je.

Johnsonu se na putovanju pridružuje nova ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja je u članku za Sunday Telegraph pokrenula vlastitu odbranu sporazuma.

Truss je rekla da je sporazum pokazao spremnost Velike Britanije da bude “tvrde glave” u odbrani svojih interesa i da ima potencijal za otvaranje stotina novih kvalifikovanih radnih mjesta.

U međuvremenu, Australija je branila odustajanje od sporazuma s Francuskom u korist AUKUS pakta.

Premijer Scott Morrison odbacio je optužbe da je Australija lagala, rekavši da je Francuska trebala biti svjesna da je spremna prekršiti sporazum.

“Na kraju, ovo je bila odluka o tome hoće li podmornice koje su se gradile po velikoj cijeni za australske porezne obveznike moći raditi posao koji smo trebali obaviti kad su otišli u službu, i naš strateški sud zasnovan na najboljem mogućem obavještajnom i obrambenom savjetu bio je da neće”, rekao je Morisson.

Sporazum znači da će Australija postati tek sedma država na svijetu koja upravlja podmornicama na nuklearni pogon.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: