Francuska ukida vanredne zdravstvene mjere 10. jula

Francuska vlada je odlučila da ukine vanredne mjere zdravstvene zaštite 10. jula, dvije sedmice prije ranije zakazanog datuma i očekuje se da će određena ograničenja biti na snazi u narednim mjesecima kako bi spriječili širenje koronavirusa, izvijestio je francuski list Le Mond.

S obzirom na pozitivni razvoj zdravstvene situacije u ovoj fazi, vlada će ukinuti vanredne mjere, navodi se u saopćenju iz ureda premijera, prenijela je Xinhua.

Izlazak iz vanrednog zdravstvenog stanja mora biti “rigorozno i postepeno organizovan kako bi nastavili štiti Francusku dok se suočava s virusom koji se i dalje širi i može opravdati nastavak ili čak, ako bude potrebno, ponovno uvođenje nekih mjera u narednim sedmicama i mjesecima,” stoji u saopćenju.

Vlada je pripremila nacrt zakona koji dozvoljava produženje određenih restriktivnih mjera do 10. novembra ako situacija s epidemijom to bude zahtijevala. O nacrtu zakona će se raspravljati 17. juna pred Narodnom skupštinom prije nego bude proslijeđen Senatu.

Ako bude usvojen u parlamentu, omogućit će izvršnoj vlasti da ograniči slobodu kretanja u određenoj mjeri nakon 10. jula u periodu od četiri mjeseca. Kretanje ljudi i pristup javnom prevozu mogu biti ograničeni. Javna okupljanja mogla bi biti zabranjena, dok pojedina preduzeća, uključujući restorane, kino dvorane i tržne centre mogu biti privremeno zatvoreni.

Do utorka je u Francuskoj bilo 29.296 smrtnih slučajeva od Covida-19 dok je broj pacijenata na intenzivnoj njezi pao ispod hiljadu prvi put od sredine marta.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: