Gebrejesus: Vakcine treba da budu dostupne i siromašnim zemljama

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedros Adanom Gebrejesus zatražio je danas, godinu dana od pojave prvog slučaja virusa korona u Kini, da države osiguraju da vakcine budu dostupne ugroženim osobama i to ne samo u bogatim zemljama.

Gebrejesus je zatražio četiri milijarde dolara za kupovinu vakcina protiv virusa korona radi distribucije u siromašnim državama i zemljama sa srednjim prihodima putem programa “Kovaks”.

“Ovo je izazov kojem se moramo suprotstaviti u novoj godini. Vakcine pružaju dobru nadu da se stvari promjene u pandemiji, ali moramo zaštiti svijet, osigurati da svi ugroženi, ne samo u zemljama koje sebi mogu priuštiti vakcinu, mogu biti zaštićeni”, naglasio je Gebrejesus.

On je, takođe, od država zatražio da se bore protiv teorija zavjere i kritika nauke, navodeći da je “izbor veoma lak” i da se svijet može zajedno kretati, uz uzajamno pomaganje, od poštene raspodjele vakcina do tačnih savjeta i brige za sve.

Mehanizam “Kovaks”, čiji je cilj osiguranje poštenog pristupa vakcinama protiv kovida 19 za siromašnije zemlje, saopštio je 18. decembra da je postignut sporazum za gotovo dvije milijarde doza za prve isporuke početkom naredne godine.

Međunarodna stručna misija na čelu sa SZO treba da posjeti Kinu u prvoj sedmici januara radi istrage o porijeklu virusa SARS-KOV-2 koji se pojavio u gradu Vuhanu u decembru prošle godine.

Prema posljednjim podacima, širom svijeta virusom korona zaraženo je 81,84 miliona ljudi a 1.788,443 je umrlo.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: