Gotovo 300 Palestinaca povrijeđeno u sukobima s izraelskom vojskom

Gotovo 300 Palestinaca povrijeđeno je danas na Zapadnoj obali u sukobima s izraelskim vojnicima poslije sahrane Palestinca ubijenog na toj okupiranoj teritoriji dan ranije i tokom protesta protiv naseljavanja Jevreja, saopštio je palestinski Crveni polumjesec.

Najviše ih je povrijeđeno u gradu Beita kraj Nablusa gde u proteklim mjesecima često izbijaju sukobi jer se stanovnici protive osnivanju divljeg jevrejskog naselja u blizini.

Pedesetak Palestinaca je pogođeno gumenim mecima i još sedam bojevom municijom,a mnogi su udahnuli suzavac, prenio je Frans pres.

Izraelska vojska je saopštila da je oko 150 Palestinaca bacalo kamenice i palilo automobilske gume, a da su vojnici upotrebili sredstva za rasturanje nereda i pucali.

U sličnim sukobima prošle nedjelje ranjeno je 320 ljudi.

Jedan 17-godišnjak je narednog dana podlegao ranama zadobijenim od metaka.

Još jedan Palestinac je ubijen u utorak uveče izraelskom vatrom na ulazu u grad.

U Beit Omaru na jugu su danas takođe izbili sukobi tokom sahrane 20-godišnjeg Palestinca ubijenog u sličnim sukobima za vrijeme pogreba jednog palestinskog dečaka, koga su takođe ubili izraelski vojnici.

Izraelska vojska je okupirala Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i sva jevrejska naselja na toj teritoriji se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu. U njima živi više od 470.000 jevrejskih naseljenika.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: