Građani Kosova danas biraju novu vlast, očekuje se pobjeda stranke Albina Kurtija

Na Kosovu se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori. Ovo su drugi izbori u ovoj zemlji u 16 mjeseci, a analitičari očekuju pobjedu pokreta lijevog centra Samoodređenje.Pravo glasa ima skoro 1.800.000 građana, a kandidovano je 28 stranaka, koalicija i građanskih inicijativa sa više od 1.000 kandidata. Među njima su i tri liste srpskih političkih subjekata. Izbore na 2.300 biračkih mjesta u 38 općina pratit će skoro 30.000 posmatrača. Osobe koje se nalaze u karantinu glasat će putem mobilnih timova.

Ovo su peti prijevremeni izbori u posljednjih 10 godina, a Kosovo trenutno nema predsjednika, premijera niti predsjednika Skupštine. Očekuje se da će najveći izazov biti upravo izbor predsjednika koji ja zakazan za april jer je za pobjedu potrebna dvotrećinska većina u Skupštini, odnosno 80 od 120 poslanika.

Mnogi ove izbore doživljavaju kao takmičenje između nove i stare generacije političara. Prema pisanju Deutsche Wellea (DW), analitičari prognoziraju pobjedu pokreta Samoodređenje. Ako ova stranka uspije formirati vlast, izgledno je da će premijer biti Albin Kurti. On je već jednom bio premijer vlade koja je u martu prošle godine pala nakon samo 50 dana rada.

Međutim, pretpostavlja se da Samoodređenje neće tako lako formirati vlast jer etablirane stranke ne žele sarađivati s ovim pokretom. Ovo će biti prvi izbori na kojima se nije kandidovao čelnik Demokratske stranke Hašim Tači koji je optužen za ratne zločine. Protiv njega se vodi proces pred sudom u Hagu.

Smatra se da će se upravo Demokratska stranka i trenutno vladajuća Demokratska liga boriti za drugo mjesto. Osnivač Demokratske lige je istaknuti kosovski političar Ibrahim Rugova.

Pred novovom vlasti su brojni izazovi među kojima su najvažniji nastavak dijaloga s Beogradom, normalizacija odnosa sa Srbijom, međunarodno preuzete obaveze iz Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, priključenje inicijativi Mali Šengen, te vizna liberalizacija.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: