Italija zatvara tržne centre tokom vikenda, ograničava kretanje između regija

Italijanski premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak je objavio nove nacionalne mjere restrikcije u cilju suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, uključujući zatvaranje tržnih centara tokom vikenda, zatvaranje muzeja i limitiranje kretanja između regija.Conte je izložio nove mjere italijanskim poslanicima, uoči novog dekreta koji se uskoro očekuje.

Kazao je da će tržni centri biti zatvoreni vikendima izuzev prodavnica hrane, trafika i prodavnica duhanskih proizvoda smještenih unutar centara. Također je objavio zatvaranje kockarnica i prostorija s video igrama.

Dodao je da će se policijski sat provoditi u “kasnim noćnim satima”, ali nije rekao tačno vrijeme trajanja. Trenutno, samo neke regije, uključujući i Lazio u kojoj se nalazi Rim, imaju uveden policijski sat.

Također je kazao da srednje škole, koje trenutno imaju tri četvrtine nastave na daljinu, mogu u potpunosti uvesti nastavu na daljinu, u pokušaju da se ublaži pritisak na javni saobraćaj.

Conte je poručio poslanicima da će jedna velika razlika biti u novim mjerama – u poređenju s mjerama tokom posljednjeg vrhunca zaraze u martu – da će neke mjere varirati od regije do regije, u ovisnosti od toga koliko je kritično širenje virusa i kakav je pritisak na bolnicama, prenosi AP.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: