Izvučena tijela još tri osobe ispod ruševina zgrade u Miamiju, broj mrtvih porastao na 12

Napori američkih spasilaca da uklone ruševine dijelova zgrade koji su se urušili u Miamiju ulaze već u šesti dan, a prema posljednjim informacijama, službe spašavanja uspjele su izvući tijela još tri osobe koje su ostale zarobljene ispod ruševina.Samim tim, broj poginulih u ovom stravičnom događaju je porastao na 12, a za sada se još 149 osoba vodi kao nestalo.

Iako je u ovom trenutku gotovo nemoguće govoriti o tome da se u ruševinama zgrade nalaze osobe koje su i dalje žive, guverner Ron DeSantis je rekao kako je svim spasiocima trenutno misao vodilja dobro poznata vojna obaveza koja podrazumijeva da se nijedna osoba ne smije ostaviti na “bojnom polju”.

“Način na koji ja gledam na ove stvari je kao kada vojnik nestane tokom borbi. Ostali vojnici ne odustaju dok ga ne pronađu. Zato nećemo zaustaviti potragu. Spasioci se izlažu velikom riziku da pronađu nestale i ne gubimo nadu”, rekao je DeSantis novinarima.

Pored zvaničnika Miamija, očekuje se dolazak i drugih političara u ovaj američki grad, kako bi izrazili podršku spasiocima, ali i porodicama nestalih i poginulih građana. Kako je saopćeno iz Bijele kuće, predsjednik SAD-a Joe Biden i prva dama Jill Biden otputovat će u četvrtak na mjesto nesreće kako bi pružili podršku stanovnicima.

Dok potraga za nestalim i dalje traje, gradonačelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava pokrenula je jednomjesečnu istragu koja bi trebala utvrditi stanje drugih zgrada slične strukture u ovom dijelu SAD-a. Prema prvim informacijama, Cava je poručila kako su građevinske inspekcije tokom prvih dana kontrole pronašle još četiri balkona u jednoj zgradi, koji moraju biti zatvoreni zbog sigurnosnih razloga.

Također, vlasti u ovom dijelu nisu isključile ni mogućnost krivične prijave za kompanije koje su radile na izgradnji ovih objekata. Ukoliko dođe do tužbe, prema informacijama američkih medija, ovakva djela se mogu kvalifikovati i kao ubistvo trećeg stepena, što je ranije bio slučaj i tokom istrage o padu aviona ValuJet 592 iz 1996. godine, kada je poginulo 110 osoba.

Osim članova američkih službi, pomoć SAD-u ponudili su i izraelski spasilački timovi koji se već nekoliko dana nalaze u Miamiju. Pored rada spasilačkih timova, predstavnici vlasti su konstantno na vezi sa članovima porodica kako bi im objasnili faze u kojima se trenutno nalazi potraga.

“Neki imaju više nade, neki ne očekuju ništa. Mi im saopćavamo činjenice i vodimo ih na mjesto nesreće. Vidjeli su šta sve radimo i razumiju kako proces potrage funkcionira te se pripremaju za vijesti, bile one dobre ili loše”, rekla je Cava.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: