Japan bi novog premijera trebao dobiti 17. septembra

Premijer Japana Shinzo Abe prošle sedmice je podnio ostavku na tu funkciju, a šefa nove vlade Japan bi trebao dobiti 17. septembra za kada je najavljena vanredna sjednica parlamenta te zemlje.

Japanska državna televizija NHK javlja da će vladajuća japanska Liberalna demokratska partija (LDP) sutra održati sjednicu na kojoj će obznaniti plan izbora novog premijera.

Neimenovani izvor za NHK je kazao da će LDP izabrati novog predsjednika najkasnije do 15. septembra, a da će potom zatražiti da dva dana kasnije parlament glasa o povjerenju novoj vladi.

Predsjednik Vijeća LDP-a za politička istraživanja i bivši šef japanske diplomacije Fumio Kishida i bivši generalni sekretar LDP-a i bivši ministar odbrane Japana Shigeru Ishiba kandidati su za Abeovog nasljednika na čelu partije i vlade.

Novinska agencija Kyodo javlja da bi se u utrku za novog čelnika LDP-a i premijera Japana trebao uključiti i prvi sekretar odlazeće vlade Suga Yoshihide.

Shinzo Abe je na čelu japanske vlade bio sedam godina i osam mjeseci, a prošle sedmice je podnio ostavku zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: