Japan ublažava ulaske za vakcinisane putnike

Japan je najavio da će od ponedjeljka ublažiti granične kontrole za potpuno vakcinisane putnike, isključujući turiste, kako bi odgovorili na zahtjeve poslovne zajednice nakon pada broja infekcija.
 
Svi koji ulaze u Japan moraju biti potpuno vakcinisani protiv koronavirusa i to vakcinama koje su priznale japanske vlasti a to su Fajzer, AstraZeneka ili Moderna, javlja AP.

Oni koji ispunjavaju uslove su putnici u kratkoročnim poslovnim posjetama kraćim od tri mjeseca, kao i dugotrajne posjetitelje, uključujući strane studente i radnike na takozvanim programima tehničke prakse, uz uslov karantina od 14 dana.
 
Škole i kompanije koje ih angažuju dužne su dostaviti dokumente s pojedinostima o njihovim aktivnostima i načinu na koji će se oni nadzirati.
Desetodnevna samoizolacija za japanske državljane i strane državljane s dozvolom za ponovni ulazak bit će skraćena na tri dana.

Japan je u januaru zatvorio svoje granice za gotovo sve strane posjetitelje, osim za one s posebnim dozvolama i u humanitarne svrhe.

Oko 73 posto stanovništva je u potpunosti vakcinisano. Tokio je u petak prijavio 25 slučajeva, ispod 30 deveti dan zaredom. U cijeloj zemlji je u četvrtak registrovano 158 novih slučajeva sa ukupno 1,72 miliona do sada zaražnih i sa oko 18.300 smrtnih slučajeva.
 
Popuštanje graničnih kontrola dio je pokušaja Japana da postupno obnovi društvene i ekonomske aktivnosti.
 
Zamjenik glavnog sekretara kabineta Seiji Kihara rekao je da će Japan razmotriti mogućnost dopuštanja stranih turističkih grupa do kraja godine nakon što prouči načine za kontrolu i praćenje njihovih aktivnosti.

Izvor: BHRT

Vezane vijesti: