Japan uvodi vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije

Japan će uvesti vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije u nadi da će takve mjere biti dovoljne da se suzbije porast novozarežnih uoči Olimpijskih igara u julu.

Ministri zdravstva i ekonomije sastali su se sa stručnjacima vladinih radnih tijela kako bi dobili njihovu preliminarnu potvrdu za provođenje plana.

Premijer Japana Jošiihide Suga danas će proglasiti vanredno stanje za Tokio, Osaku, Kjoto i Hjogo koje će biti na snazi od 25. aprila do sredine maja.

Ovo je treće vanredno stanje u Japanu od početka pandemije. Vlasti su prvi put takve mjere donijele prije godinu dana, a zatim i u januaru ove godine.

Očekuje se da će nove mjere uključivati zabranu rada barova, tržnih centara, tematskih parkova, kao i pozorišta i muzeja. Škole će ostati otvorene, ali se od univerziteta traži da se vrate na “onlajn” nastavu.

Japan, koji ima oko pola miliona slučajeva zaraženih koronavirusom i 10.000 smrtnih ishoda, do sada nije provodio blokade. Međutim, građani postaju nestrpljivi, manje sarađuju i uglavnom su zanemarivali postojeće mjere što je dovelo do ubrzanog širenja zaraze.

Uprkos porastu broja oboljelih od novog koronavirusa, Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane, izjavila je ranije predsjednica Organizacijskog odbora Seiko Hašimoto.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, ali zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno je da budu održane od 23. jula do 8. augusta 2021.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: