Johnson obećava velike poticaje nakon pandemije koronavirusa

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je pandemija koronavirusa bila katastrofa za Ujedinjeno Kraljevstvo i obećao velike poticaje gospodarstvu u stilu američkog New Deala.

„Ovo je katastrofa”, rekao je Johnson za Times Radio. „Nemojmo okolišati. Mislim da je ovo apsolutna noćna mora za zemlju i zemlja je doživjela velik šok.”

Johnson, koji je i sam ozbiljno obolio od covida-19, zbog čega je bio na intenzivnoj njezi, rekao je da vlada duguje onima koji su umrli ili patili da analizira „što je učinjeno pogrešno i kada”.

„To posve razumijem i učinit ćemo to. Ipak, mislim da sada nije pravi trenutak… kada su svi na dnu, mislim da sada nije pravi trenutak da se svemu tome posvećuje puno službenog vremena.”

„Ali cijelo vrijeme učimo.”

Ulaganje većih napora

Johnson je obećao „ruzveltovski” poticaj državnoj potrošnji kako bi se pomoglo zemlji da se gospodarski oporavi, smatrajući da bi povratak politici štednje bio pogreška.

Johnson je istakao da će uložiti veće napore u ostvarivanje svojih planova da se povećaju investicije te obećao da će vlada, koja je već najavila hitno povećanje potrošnje i porezne mjere u vrijednosti od 133 milijarde funti, nastaviti pomagati građanima i preduzećima.

„Vrijeme je za ruzveltovski pristup u Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je.

Program bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta New Deal, koji je uključivao pokretanje velikih javnih radova radi poticanja zapošljavanja, pomogao je oporavku SAD-a od Velike depresije.

Izvor: INDEX.HR

Vezane vijesti: